آیین نامه مدیریت بحران با تجربیات زلزله بم تدوین شده است
به گزارش مجله یک کامپیوتر، خبرگزاری خبرنگاران- دبیرکل جمعیت هلال احمر گفت: آیین نامه مدیریت بحران با استفاده از تجربیات زلزله بم که در سال 82 رخ داد تدوین شده است.

به گزارش خبرگزاری خبرنگاران، قوسیان مقدم در نشست بازخوانی مدیریت بحران در زلزله سال 82 به مناسبت روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی، درباره قانون مدیریت بحران گفت: چهار مورد پیشگیری قبل از وقوع حادثه، عملیات امداد و نجات، تمرین و آمادگی برای عملیات و بازسازی مواردی است که در آیین نامه مدیریت بحران گنجانده شده است.
وی به زلزله 5 دیماه 1382 در بم اشاره نمود و اضافه کرد: این زلزله با شدت 6/2 تا 6/6 ریشتر ثبت شده که حدود 250 روستا را تحت تاثیر قرار داده و ویرانی زیادی در شهر بم به وجود آورد و تماس تلفنی سه شهر کهنوج، جیرفت و بم قطع شد و اولین گروه امدادرسانی دو ساعت بعد از زلزله از شهر کرمان وارد بم شدند و ساماندهی محل زلزله در چهار تا پنج روز اول بسیار سخت بود.
وی با اشاره به این که در حادثه زلزله بم گروه های خارجی نیز وارد عمل شدند گفت: انتقال امدادگران خارجی از تهران به بم و امدادرسانی به 14 هزار مجروح حادثه که از این تعداد 2 هزار نفر احتیاج به بستری داشتند بسیار مشکل بود، چون امکان مداوای سرپایی در بم وجود نداشت همه مجروحان به وسیله هواپیما و هلی کوپتر به نقاط دیگر کشور اعزام شدند.
آقای قوسیان مقدم ادامه داد: تدفین اجساد فوت شدگان تجربه دیگری است که برای شناسایی آن ها قبل از دفن عکس می دریافتد تا بعدا خانواده آن ها بتوانند محل دفن را شناسایی نمایند.
دبیرکل جمعیت هلال احمر گفت: تامین آب شرب نکته دیگری است که برای اولین بار از آب آشامیدنی بسته بندی شده استفاده شد و جمعیت هلال احمر توانست دسترسی ارتباطی مخابراتی را برقرار کند.
وی گفت: در حادثه بم اعزام گروه های روانشناسی به محل نیز صورت گرفت که این تجربیات همه از حادثه بم به دست آمده است.
آقای قوسیان مقدم اضافه کرد: با استفاده از تجربه بم اعزام مجروح به شهرستان های همجوار باید امکان پذیر باشد و امکانات لازم را شهرستان های همجوار داشته باشندچون در زلزله بم بدون در نظر دریافت امکانات استان های همجوار محروحان منتقل شدند.
وی گفت: جمع آوری یاری های مردمی در آن روز ها به یک معضل تبدیل شد، چون این یاری ها به وسیله کامیون ها روانه بم شد و ترافیک زیادی ایجاد کرد که موجب اختلال در امداد رسانی می شد بر این اساس یاری های مردمی باید در استان های همجوار در حوادث مشابه بسته بندی گردد و فقط اقلام مورد احتیاج جمع آوری گردد.
آقای قوسیان مقدم اضافه کرد: اسکان ضروری یکی از مواردی بود که در آن شرایط توانستیم برای 90 تا 100 هزار نفرانجام دهیم و برای 214 هزار نفر دفترچه یاری صادر شد، چون جمعیت روستایی برای دریافت یاری ها به بم سراریز شدند.
وی گفت: شناسایی بازماندگان، ترخیص یاری های بین المللی و توزیع آن ها، سازماندهی نیرو های امدادی، احداث بیمارستان صحرایی، ساماندهی نیرو های عملیاتی از مواردی است که با استفاده از تجربه بم می توانیم برای حوادث مشابه در آینده از آن استفاده کنیم.
آقای قوسیان مقدم اضافه کرد: دایر کردن خانه های هلال در روستا ها تجربه ای است که با استفاده از زلزله بم برای امدادرسانی بنا کردیم تا با آموزش به جوانان روستایی بتوانیم امداد رسانی به مردم را قبل از رسیدن نیرو های هلال احمر آغاز کنیم.
وی گفت: با استفاده از تجربه بم اعزام نیرو های انسانی باید سیستمی انجام و از ورود نیرو های غیر متخصص جلوگیری گردد که در این زمینه باید با نیرو های نظامی هماهنگ شویم.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور نیز در این مراسم گفت: متاسفانه نتوانستیم حوادث بم را درست و دقیق ثبت و ضبط کنیم، چون تعداد درگذشتگان این حادثه از 20 هزار نفر تا 45 هزار نفر ذکر شده است.
آقای اسماعیل نجار اضافه کرد:، اما اگر دقیق تر صحبت کنیم حدود 34 هزار کشته و 20 هزار مجروح در حادثه بم ثبت شده است.
وی گفت: کمبود امکانات در آن جا مشهود بود و حضور مردمی برای یاری، ناهماهنگ و در بعضی مواقع غیر ضروری بود.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور به ساخت و ساز ها در کلانشهر ها اشاره نمود و گفت: چرا در تهران 12 هزار قطعه ساختمان و همینطور در کرج 54 هزار قطعه بر روی گسل ساخته شده است. سازمان نظام مهندسی چه جوابی دارد و چرا دقت نمی کند و در زمان وقوع زلزله چه کسی پاسخگو است.
منبع: خبرگزاری آریابانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما