جاهای دیدنی سرخس استان خراسان رضوی را بیشتر بشناسید
به گزارش مجله یک کامپیوتر، جاهای دیدنی سرخس استان خراسان رضوی
در این مقاله از مجله گردشگری خبرنگاران شما را با جاهای دیدنی سرخس که یکی از شهرستان های استان می باشد را آشنا خواهیم کرد. پس در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر درباره مکان های دیدنی سرخس آشنا شوید
مختصری درباره شهرستان سرخس بدانید :
این شهرستان شمال شرقی ترین شهر ایران در نزدیکی مرز کشور ترکمنستان و 180 کیلومتری مشهد میباشد که از لحاظ گمرکی جایگاه خاصی در کشور دارد. سرخس در دشتی هموار قرار گرفته است. پس از آب شدن برف ها طبیعت بسیار زیبا و دل انگیز سرخس هوش از سر هر بیننده ای می برد. از قدمت شهرستان سرخس اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. سفر به شهر سرخس و گذراندن اوقات فراغت در طبیعت بکرش از سفرهای پر از آرامش خواهد بود. در ادامه از جاهای دیدنی سرخس و جاذبه های گردشگری سرخس برایتان بیشتر می گوییم.
سد دوستی
این سد در مرز ایران و ترکمنستان بر روی رودخانه مرزی هریرود در 75 کیلومتری شهرستان سرخس در شمال شرق خراسان رضوی احداث شده است. این سد از نوع خاکی با هسته رسی به ارتفاع 78 متر، طول تاج 655 و عرض تاج 15 متر می باشد. مخزن این سد دارای گنجایش 1250 میلیون مترمکعب می باشد. این سد با همکاری مشترک ایران و ترکمنستان ساخته شده است
آرامگاه بابا لقمان
بابا لقمان سرخسی، عارف معروف قرن چهارم هجری قمری، اهل شهر سرخس است. آرامگاه این عارف بزرگ بنایی آجری و باشکوه است که در نزدیکی سرخس قرار گرفته است. کاشی ها، کتیبه ها و طراحی هنرمندانه این بنا منحصربه فرد است. متأسفانه بخشی از این معماری زیبا از بین رفته است.
منطقه حفاظت شده کوه بزنگان
این منطقه، با اقلیمی معتدل و نیمه خشک، بهار و تابستانی مطبوع و زمستان های سردی دارد. دریاچه بزنگان در شرق منطقه واقع شده است. بلندترین ارتفاع منطقه از سطح دریا 1950 متر ارتفاع و در قله بزنگان قرار گرفته است و پایین ترین نقطه در بستر رودخانه هریرود و از سطح دریا 250 متر ارتفاع دارد. کوه بزنگان از توابع بخش مرزداران شهرستان سرخس و در 28 کیلومتری شمال غرب شهر مزدآوند و 128 کیلومتری شرق مشهد قرار گرفته است.
گونه های گیاهی
درختان زبان گنجشک، ارس، پسته وحشی و بعلاوه آنغوره، شاه تره، کاکوتی، گل ختمی و گل گاوزبان در آن یافت می شود.
حیات وحش
این منطقه منطقه ای تپه ماهوری است. پوشش جانوری منطقه شامل گراز، پلنگ، کل، بز، قوچ، میش، گرگ، کفتار، روباه، خرگوش و… است.
کاروانسرای رباط شرف
یکی از مهمترین منزلگاههای راه قدیم مرو باستان به نیشابور در جاده ابریشم بوده است . جغرافیانویسان دوران اسلامی از این بنا به نام (آبگینه) به عنوان منزلی بین سرخس و مزدوران یاد کرده اند . این مکان در زمره کاخ رباطها بوده که با نقشه ای مستطیل شکل به طول 109 متر و عرض 63 متر دربر گیرنده دو حیاط وسیع با فضاهای متعدد و کامل می باشد . کاروانسرای مزبور در معماری ایران جایگاه ویژه ای دارد از جمله رعایت دقیق و همه جانبه تباسبات و اصول معماری اصیل ایرانی ، به کارگیری طرح های آجرچینی متنوع و بدیع در نمای ایوان ها ، طاق ها ، گنبدها و … این بنا را در ردیف ارزشمندترین رباطهای دوره سلجوقی قرار داده است . وجود چندین کتیبه در آن موید بنیان این بنا در اوایل سده ششم هجری و سال 508 ﻫ . ق است . به احتمال فراوان بانی رباط شرف ، شرف الدین علی قمی ملقب به وجیه الملک بوده است .
کاروانسرای رباط شرف در فاصله 60 کیلومتری جنوب غربی سرخس قرار گرفته است
غار مزدوران
در 95 کیلومتری جاده مشهد- سرخس غار مزدوران یا همان غار مزداوند قرار گرفته است که پیشنهاد می کنیم حتما در سفر به سرخس به آن جا بروید و غارنوردی را تجربه کنید. این غار زیبا یکی از قدیمی ترین غارهای خراسان است و قدمت آن به هزاره دوم پیش از میلاد برمی شود. بعلاوه در نزدیکی این غار، غار بزنگان در جنوب غربی روستای بزنگان واقع شده که آن هم قدمتی بسیار طولانی دارد.
منبع: تاپ تراول