باشقورتاران، دارای ندار

به گزارش مجله یک کامپیوتر، خبرنگاران/همدان روستای باشقورتاران در بخش شیرین سو از توابع شهرستان کبودراهنگ و در شمالی ترین نقطه استان قرار گرفته است.

باشقورتاران، دارای ندار

به گزارش خبرنگاران، روستای باشقورتاران، شاقتصادی ترین روستای استان بوده و دارای پتانسیل های بسیاری در زمینه گردشگری از جمله قلعه باستانی بر فراز کوهی مشرف به منطقه است که با بی توجهی مسئولان روبرو شده به طوری که هنوز ساکنان روستا با مشکل تأمین آب شرب دست و پنجه نرم می کنند.

براساس سرشماری سال 90،ساکنان این روستا 198 نفر و 56 خانوار اعلام شده که در حال حاضر بنا به اظهار دهیار روستا 35 خانوار در روستا باقی مانده اند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان کبودراهنگ به خبرنگار خبرنگاران گفت: قلعه قز قلعه سی در فاصله 1.5 کیلومتری جنوب روستای باشقورتاران بر فراز کوهی قرار گرفته که پس از طی مسیری مالرو با شیبی تند، امکان دسترسی به آن فراهم می شود.

مهدی غلامی اضافه کرد: این قلعه با شهرستان کبودراهنک 120 کیلومتر و با بخش شیرین سو 25 کیلومتر فاصله دارد و مربوط به دوران سلجوقیان و مورد استفاده فرقه اسماعیله بوده که در دوره میانی اسلامی از مهمترین نقاط استقرار فرهنگی منطقه و طبق نظر باستان شناسان حلقه ارتباطی دشت همدان و زنجان بوده است.

وی با اشاره به حصارهای دفاعی و مستحکم این قلعه ، اظهار کرد: حصار دیواره ای سنگی قطور و برجک های دیده بانی حاکی از کاربری نظامی و دفاعی قلعه دارد.

وی شکل پلان قلعه را متناسب با بستر صخره ای آن اعلام کرد و گفت: مصالح به کار رفته در این بنا، سنگ لاشه و ملات ساروج است که هنوز اثر آن در بیشتر قسمت ها باقی مانده و شکل گیری این قلعه در ارتفاع، اهمیت استراتژیک آن در تبادلات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی منطقه را نشان می دهد.

رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان کبودراهنگ با اشاره به کاوش های باستان شناسی سال 1391 در این قلعه تاریخی به سرپرستی اسماعیل رحمانی کارشناس باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان، خاطرنشان کرد: کاوش هایی در فضای داخلی قلعه اجرا شده و طی آن 6 فضای سکونتی شناسایی شده است.

غلامی اضافه کرد: در فضای شماره یک، فضایی نیمه تخم مرغی شکل در قسمت شرقی قلعه وجود دارد که از سه جهت به دیواره های سنگی حصار قلعه منتهی می شود، سازه سنگی با پلان نیمه بیضوی و سقف گنبدی شکل با ملاط نازک ساروجی که در بخش درونی و بیرونی پوشش یافته و کاربری ذخیره آب داشته است.

وی ادامه داد: فضای 2، 3 و 5 این قلعه باستانی دربرگیرنده سه فضای مستطیلی با دیواره های سنگی است که با درگاه هایی به یکدیگر مرتبط می شوند.

رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان کبودراهنگ ادامه داد: این فضاها از طرف جنوب و شمال با دیواره سنگی حصار محصور شده و به مرور زمان تغییراتی در ساختار و نوع کاربری های آن ایجاد شده است.

غلامی ایجاد دیواره های خشتی بر روی ساختار سنگی، مسدود کردن برخی درگاه ها و احداث تنورها و اجاق ها را بیانگر تحولاتی دانست و اعلام کرد: علاوه بر کاربرد ساروج با مصالح سنگی، در ساخت بناها به عنوان پوشش نازک در کف بیشتر بناها و دیواره های داخلی دیده می شود.

وی فضای شماره 4 این قلعه را نیز بیانگر یک صحن مرکزی دانست و گفت: مهمترین عنصر ساختاری در آن راه پله ای سنگی است که در دو جهت شرقی و شاقتصادی احداث شده و فضای شماره 6 به عنوان آخرین فضای شناسایی شده به علت کاربرد مصالح عمده آجری با پی سنگی از سایر بخش های کاوش شده متمایز شده است.

وی رؤیت نیم ستون های تزئینی با مصالح عمده آجری با پوشش گچ در گوشه های بنای بخش 6 را موجب اهمیت ویژه این بخش اعلام کرد و یادآور شد: به احتمال زیاد این بخش یک تالار گنبدی شکل پذیرایی بوده که در طی کاوش از دل آوارها بیرون آورده شده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان کبودراهنگ با بیان اینکه این اثر تاریخی در 18 بهمن ماه 1389 به شماره 30019 به ثبت ملی رسیده است، گفت: این قلعه شبیه به قلعه های دفاعی دوره اسماعیلیه از جمله قلعه استوناوند لمبسر و الموت است که به احتمال زیاد پایه اول آن در دوره ساسانی ساخته شده که بعدها در دوره اسلامی به ویژه در قرون میانی اسلامی مورد استفاده مجدد قرار گرفته است.

غلامی سفال های موجود در محل را مربوط به دوره سلجوقی و ایلخانی دانست و اظهار کرد: ادامه فرآیند کاوش های باستان شناسی در سال های آینده در این قلعه تاریخی حقایقی فراوانی از تاریخ و فرهنگ این خطه نمایان می کند.

دهیار روستای باشقورتاران با بیان فرایند رو به خشکی قنات های روستا و مشکل آب شرب روستا، گفت: زمین های اطراف روستا به علت بستر سنگی و نفوذناپذیری، خاک مناسبی برای کشاورزی ندارد و بهترین زمین ها برای کشت دیم گندم و جو، بر فراز تپه های اطراف روستا قرار دارند.

غلام زاده با اشاره به تپه ای که قلعه باشقورتاران بر آن واقع شده است، گفت: سطح خاک این تپه مملو از تکه پاره های سفال ها و فسیل های باستانی است که بر اثر حفاری های غیرمجاز تخریب شده است.

وی همچنین از شکار غیرمجاز آهوهای این منطقه و عدم توجه مسئولان به این امر در سال های اخیر خبر داد و شرح داد: سال های گذشته در این منطقه آهوهای زیادی وجود داشت اما هم اکنون تنها در فصولی از سال تعداد کمی روباه و گراز در این منطقه دیده می شود.

دهیار روستای باشقورتاران اهالی روستا را 35 خانوار خاطرنشان کرد و گفت: با افزایش خشکی منابع آب روستا، کشاورزی این منطقه دچار رکود شده و ساکنان روستا به علت بیکاری به شهرها مهاجرت می کنند.

غلامزاده با اشاره به وجود خانه های اربابی که جزء بناهای میراث فرهنگی محسوب شده اند و حمامی که بر اثر بی توجهی مسئولان و ساکنان روستا درصد زیادی از آن تخریب شده است، اعلام کرد: برخی از صاحبان خانه های اربابی به شهر مهاجرت کرده اند و خانه های آنان در معرض فرسودگی و تخریب قرار گرفته است.

گزارش از: حدیث علیمحمدی، خبرنگار خبرنگاران، منطقه همدان

تور تایلند: تور تایلند ارزان قیمت، تور سامویی، تور پوکت، پاتایا، بانکوک، چیانگ مای، کرابی را با ما تجربه کنید.

آموزشگاه ما: آموزشگاه ما | آموزش باید برای همه در دسترس باشد

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 18 شهریور 1400 بروزرسانی: 18 شهریور 1400 گردآورنده: 1com.ir شناسه مطلب: 23620

به "باشقورتاران، دارای ندار" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "باشقورتاران، دارای ندار"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید