جهان خالق فانتزی های تاریک کجاست ؛ نگران شلیک ها نباشید ، رمان هایی از نیل گیمن که سینمایی شدند
به گزارش مجله یک کامپیوتر، نیل گیمن، نویسنده داستان های فانتزی 59 ساله شد. به این بهانه، نگاهی انداخته ایم به رمان هایی که از او به فارسی ترجمه شده و تعدادی از فیلم هایی که بر اساس آثار گیمن ساخته شده است.
به گزارش خبرنگار خبرنگاران، کورالاین، دختربچه تنهایی است که با پدر و مادر همیشه گرفتارش به خانه تازه نقل مکان می کند. دختر یک دوست تازه پیدا می کند و یک عروسک عجیب با چشم های دکمه ای. او متوجه می شود دریچه ای در این خانه تازه هست که با عبور از آن می تواند به یک خانه دیگر برود. خانه ای که در آن بر عکس خانه خودشان همه چیز گرم و دوست داشتنی است. پدر و مادر خانه آن سوی دریچه، به اندازه کافی برای او وقت دارند و همه چیز برایش ایده آل است. از همه چیزهای این طرف دریچه، جهانی کسالت بار و خاکستری زندگی با پدر و مادرش، آن سوی دریچه هم هست ولی با یک تفاوت؛ همه آدم های آن طرف دریچه به جای چشمشان، دکمه دوخته اند. پدر و مادر آن سوی دریچه، می خواهند دخترک را تغییر دهند و او را برای همیشه آن جا نگه دارند. داستان کورالاین، به واسطه انیمیشنی که در سال 2009 از روی آن ساخته شد، برای ما آشناتر است. کورالاین، رمانی است فانتزی برای بچه ها و نوجوانان، اما برای بزرگسالانی هم که به ادبیات فانتزی علاقه دارند، خواندنی است.
گرد ستاره (StarDust) فیلم دیگری است که بر اساس رمانی از نیل گیمن با همین نام در سال 2007 ساخته شده است. این فیلم را متیو وان کارگردانی کرده است و بازیگرانی چون رابرت دنیرو، میشل فایفر، پیتر اوتول و کلر دینز در آن بازی کرده اند. فیلم گرد ستاره تفاوت هایی با رمان آن دارد؛ شخصیت هایی از آن حذف شده اند و عناصر دیگری به آن اضافه شده اند تا فضا سینمایی تر شود. داستان گرد ستاره، فانتزی و رمانتیک است. روایتی افسانه ای است از روستایی کوچک در کنار دیوار بلند سرزمین پادشاهی، که جوانی از آن روستا دلباخته شاهزاده سرزمین آن سوی دیوار می شود و برای رسیدن به او، به دنبال تکه ای از یک ستاره دنباله دار سفری ماجراجویانه را آغاز می کند.
ملکه سفید خوابیده و بیدار نخواهد شد. سایه های سیاه، سراسر سرزمین پادشاهی او را فراگرفته اند. تعادل میان روشنی و تاریکی از بین رفته و تنها ماسک آینه ای است که می تواند همه چیز را رو به راه کند. هلنا، غریبه ای از یک سرزمین دیگر، پا به ماجرایی حماسی می گذارد تا پیش از آنکه تاریکی، سرزمین رویا را برای همیشه از بین ببرد، طلسمِ گمشده را پیدا کند. فیلم ماسک آینه ای (MirrorMask) محصول سال 2005 یکی دیگر از فیلم های اقتباس شده از آثار نیل گیمن است. فیلمنامه آن را دیو مک کین به همراه نیل گیمن نوشته و خود آن را کارگردانی کرده است.
خدایان امریکایی (American Gods) نیز مجموعه ای تلویزیونی بر اساس رمانی به همین نام از نیل گیمن است. این رمان در سال 2001 منتشر و اولین قسمت سریال در سال 2017 از شبکه کابلی استارز پخش شد. قهرمان این سریال مردی به نام شدو مون (Shadow Moon) است که چند روز قبل از اینکه دوره 3 ساله حبسش در زندان تمام شود، به دلیل کشته شدن همسرش آزاد می شود. فردی به نام چهارشنبه به او پیشنهاد کار می دهد. کسی با ظاهری مرموز که می خواهد شدو مون را به عنوان محافظ خود استخدام کند. او یکی از خدایان قدیمی امریکایی است که قصد دارد باقی خدایان قدیمی را که در زندگی های روزمره خود غرق شده اند، علیه خدایان جدید امریکایی چون تکنولوژی و رسانه، متحد کند.
سریال فال نیک (Good Omens) اقتباسی دیگر از رمان های گیمن است که البته آن را با همکاری تری پرچت نوشته است. نویسندگی فیلمنامه این سریال را خود گیمن انجام می دهد و کارگردان آن داگلاس مکینون است. این سریال دو شخصیت اصلی دارد؛ دو فرشته که یکی نیک و دیگری شر است و این دو رفاقتی دیرینه از روزگار ازل تا امروز- در آستانه آخرالزمان - دارند. این سریال را استدیو آمازون و بی بی سی تولید کرده اند و چند قسمت ابتدایی آن، 31 می سال جاری میلادی و پس از آن به صورت هفتگی پخش شد.
این نویسنده، علاوه بر نوشتن رمان و همکاری در نوشتن فیلم نامه هایی بر اساس رمان هایش، فیلم نامه های دیگری هم برای تلویزیون و سینما نوشته است. از جمله آن ها، فیلم نامه بئوولف (BeoWulf) است که با همکاری راجر اوری بر اساس شعر حماسی بئوولف از خالقی ناشناس نوشته است. بئوولف، انیمیشنی سه بعدی با کارگردانی رابرت زمکیس است و درونمایه ای حماسی دارد.
گیمن در یکی از یادداشت هایش در روزنامه گاردین گفته است: در 13 سالگی، معلم ادبیات من را کناری کشید و گفت تو زیاد می دانی و سوال ها را جواب می دهی. این جوری به شخصیتی منفور تبدیل می شوی. سرت به کار خودت باشد و شبیه بقیه باش. 5 سال تلاش کردم که در کارهایی که مهارت دارم خوب نباشم و شبیه دیگران شوم. توصیه خیلی بدی بود. هرگز درگیر کمرنگ بودن نباشید. سرتان را بالا بگیرید. ممکن است بهتان شلیک کنند، شاید هم نکنند.
اقیانوس انتهای جاده، ج مثل جادو، حقیقت غاری است در کوه های سیاه، خوشبختانه شیر، دود و آینه ها، گرگ های توی دیوار، کتاب گورستان و کارولاین، از جمله آثار گیمن هستند که به فارسی ترجمه شده اند. آثار گیمن در بازه متنوعی از داستان کوتاه، رمان، رمان گرافیکی و کتاب های کمیک است. او همچنین دستی هم در خلق آثار صوتی و تصویری دارد و مدتی هم سردبیر مجله کمیک ابدی های مارول بوده است. آثار او را اغلب در ژانرهای فانتزی، ترسناک، علمی-تخیلی، فانتزی سیاه و کمدی دسته بندی می کنند. آثار گیمن تاکنون برنده جایزه های بسیاری شده اند. مدال نیوبری، مدال کارنگی، 4 جایزه هوگو، جایزه جهانی فانتزی و 4 جایزه برام استوکر از جمله این جایزه ها هستند.
- رقابت غول های ادبیات جهان برای بردن نوبل جایگزین
- داستان نویسی شبیه یک موزاییک رنگی است
- ماجرای نوجوانی که باید بین ترس و مرگ یکی را انتخاب کند
نیل گیمن سال گذشته در مقاله ای در روزنامه گاردین در باب اهمیت کتابخانه نوشت: من به عنوان نویسنده شناخته شده ام، اما خودم را بیشتر خواننده کتاب ها می دانم. ما باید بخوانیم، چون وقتی چیزی می خوانیم جهان تغییر می کند. چیزی به نام کتاب بد برای بچه ها وجود ندارد. این ایده، چرند و فضل فروشانه است. بچه ها کتاب می خوانند و آنچه را که دوست دارند پیدا می کنند و خودشان پله پله از نردبان خواندن بالا می فرایند. داستان خواندن، تخیل و همدلی را تقویت می کند و وقتی خواندن داستان را تمام کردید، می روید تا چیزی را در جهان عوض کنید. کوسه ها خیلی پیرند. آن ها پیش از دایناسورها بوده اند و دلیل اینکه هنوز هستند این است که کوسه ها در کوسه بودن بهتر از هر چیز دیگر بودن هستند. کتاب های کاغذی هم می مانند. آن ها در کتاب بودن، خوبند و همیشه جایی برای آن ها خواهد بود. کتابخانه یک مکان امن است، جایی است برای پناه بردن از جهانی بیرون، جایی است که کتابدارها در آن هستند. ما نیاز داریم که به بچه هامان آموزش دهیم که بخوانند و از آن لذت ببرند. ما به کتابدارها و شهفرایندان باسواد نیاز داریم.
ناشرانی چون افق، کتاب پنجره، کتابسرای تندیس، افراز، مرکز و پیدایش تا کنون آثاری از گیمن را منتشر کرده اند. در سال های اخیر هم نشر پریان تعدادی از رمان های گیمن را با ترجمه فرزاد فربد منتشر کرده است.
منبع: همشهری آنلاین