طرز تهیه سس بلونز برای لازانیا، اسپاگتی و پاستا
به گزارش مجله یک کامپیوتر، سس بلونز چیست؟ سس بلونز یا سس بلونزه (Bolognese sauce) یکی از برای پاستا، اسپاگتی و ماکارونی هست که بر پایه گوشت چرخ نموده درست می شه. سس بلونز اسپاگتی معمولا همراه با پاستاهای پهن مثل تاگلیاتله یا فتوچینی سرو می شه. البته، شما به دلخواه می تونید این سس خوشمزه رو برای تهیه لازانیا و بعضی از انواع پیتزا هم مصرف کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه سس بلونز ایتالیایی رو به شما آموزش بدیم.

طرز تهیه سس بلونز ایتالیایی در یک نگاه
برای تهیه سس بلونز ایتالیایی، ابتدا گوشت چرخ نموده رو نیم ساعت بیرون از یخچال بذارید تا به دمای محیط برسه و آب نندازه. پیاز، هویج و کرفس رو بشورید، پوست بگیرید و به صورت نگینی ریز خرد کنید؛ حالا، سبزیجات خرد شده رو با کمی روغن زیتون یا کره برای 8 تا 10 دقیقه تفت بدید تا نرم و شیرین بشن. گوشت رو هم در چند مرحله به این قابلمه اضافه کنید و تا زمانی که قهوه ای بشه تفت بدید.
سپس، رب گوجه و کمی جوز هندی رو اضافه کنید و برای 2 دقیقه تفت بدید. یه قاشق سرکه سفید یا بالزامیک رو با نصف لیوان آب یا عصاره مخلوط کنید و در قابلمه بریزید. ته قابلمه رو هم بتراشید تا قسمت های قهوه ای قاطی سس بشن و سس رو برای 2 دقیقه دیگه بجوشونید. حالا، پوره گوجه و برگ بو رو اضافه نموده و حرارت رو ملایم کنید. حدود 90 دقیقه صبر کنید تا سس بلونز روی شعله کم قل قل ریز بزنه و غلیظ و جا افتاده بشه.
راستی، درب قابلمه رو باید نیمه باز بذارید و سس رو هر 20 دقیقه هم بزنید و در صورت احتیاج کمی مایع اضافه کنید. در نیم ساعت پایانی، شیر رو کم کم اضافه کنید و هم بزنید تا سس نرم و کرمی بشه. در آخر، مزه و غلظت سس رو تنظیم کنید و از روی حرارت بردارید. قبل از سرو، 10 دقیقه به سس استراحت بدید تا خودش رو بگیره. این سس رو با پاستای تازه آبکش شده و کمی آب پاستا مخلوط و پس از یه دقیقه هم زدن با پنیر پارمزان رنده شده و فلفل سیاه سرو کنید.
مواد لازم برای تهیه سس بلونز ایتالیایی
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
گوشت چرخ نموده مخلوط | 500 تا 600 گرم |
پیاز زرد یا سفید | 1 عدد بزرگ |
هویج | 1 عدد میانه |
ساقه کرفس | 1 عدد میانه |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
گوجه فرنگی پوره شده | 3 عدد بزرگ |
شیر (پرچرب) | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
آب جوش یا استاک (مرغ یا گوشت) | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
سرکه (سفید یا بالزامیک) | 1 قاشق غذاخوری |
نمک دریا و فلفل سیاه | به میزان لازم |
روغن زیتون یا کره | 2 تا 3 قاشق غذاخوری |
برگ بو (اختیاری) | 1 عدد |
جوز هندی (رنده شده) | نوک قاشق چای خوری |
پنیر پارمزان (رنده شده) | برای سرو با سس بلونز |
انواع ماکارونی با فرم دلخواه | برای سرو با سس بلونز |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 20 تا 25 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت سس بلونز: 2 ساعت و نیم تا 2 ساعت و 45 دقیقه
مراحل طرز تهیه سس بلونز ایتالیایی
طرز تهیه سس بلونز برای ،، و با استفاده از گوشت چرخ نموده و سبزیجاتی مثل هویج، کرفس و پیاز با پوره گوجه فرنگی قابل انجامه.
مرحله اول: گوشت چرخ نموده رو آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه سس بلونز ایتالیایی، قبل از هر کاری گوشت چرخ نموده رو از یخچال بیرون بیارید و برای 30 دقیقه در فضای آشپزخانه بذارید تا به دمای محیط برسه. این کار باعث می شه گوشت چرخ نموده موقع تفت دادن آب نندازه.
در صورت تمایل، برای خرید انواع گوشت مانند گوشت چرخ نموده می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: سبزیجات رو آماده کنید
حالا وقتشه همه سبزیجات شامل پیاز، هویج و ساقه کرفس رو به خوبی بشورید و در سبد بریزید تا آب اضافی شون خارج بشه. بعدش، پیاز و هویج رو پوست بگیرید. در ادامه، پیاز، هویج و ساقه کرفس رو به صورت نگینی ریز برش بزنید یا در دستگاه غذاساز بریزید و ریز خرد کنید. مراقب باشید، سبزیجات خیلی ریز و له نشن؛ فقط باید یکدست خرد بشن.
مرحله سوم: گوجه فرنگی ها رو پوره کنید
در این مرحله از طرز تهیه سس بلونز پاستا، گوجه ها رو به خوبی بشویید و پوست بگیرید؛ آب اضافی وسط گوجه فرنگی رو هم خارج کنید تا فقط گوشت گوجه باقی بمونه. سپس، گوشت گوجه ها رو داخل غذاساز یا مخلوط کن بریزید یا با گوشتکوب برقی چند پالس بزنید تا پوره کاملا یکدستی ایجاد بشه. اگه هیچ کدوم از این دستگاه ها رو ندارید، می تونید گوجه فرنگی رو به صورت درشت رنده کنید. با این روش، سس بلونز شما کمی بافت دارتر می شه.
مرحله چهارم: سبزیجات رو تفت بدید (مرحله سوفرّیتو)
خب حالا، میزانی روغن زیتون یا کره رو در قابلمه مناسبی (ترجیحا چدن ضخیم) بریزید و روی حرارت میانه بذارید تا داغ بشه. در ادامه، پیاز، هویج و کرفس رو که قبلا نگینی ریز کردید همراه با یه ذره نمک به این قابلمه اضافه کنید تا سبزیجات برای 8 تا 10 دقیقه به آرامی تفت بخورن. این مرحله به نام سوفرّیتو (Sofrito) شناخته می شه و پایه عطر خوش یک سس بلونزه خوشمزه رو می سازه. توجه داشته باشید، هدف این نیست که سبزیجات قهوه ای بشن؛ فقط باید نرم و شیرین بشن. پس در این فاصله، سبزیجات رو با حوصله هم بزنید تا رنگشون طلایی روشن بشه.
برای خرید روغن زیتون و کره می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: گوشت چرخ نموده رو اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه سس بلونز، حرارت رو کمی بیشتر کنید و گوشت چرخ نموده رو در چند مرحله به قابلمه حاوی سبزیجات اضافه کنید. توجه داشته باشید، نباید یک باره همه گوشت رو در قابلمه بریزید؛ چون در این صورت، گوشت بخار می کنه و آب می ندازه. پس هر بار یه لایه نازک گوشت بریزید، با کفگیر خردش کنید تا دانه دانه بشه و صبر کنید رنگش قهوه ای بشه.
کل این مرحله حدود 8 دقیقه طول می کشه. رسیدن گوشت چرخ نموده به رنگ قهوه ای در واقع، همون چیزی ست که طعم عمیق و کاراملی به سس بولونز می ده. کمی نمک و فلفل هم در همین مرحله به گوشت اضافه کنید.
برای خرید انواع ادویه ها مانند نمک و فلفل سیاه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله ششم: رب گوجه فرنگی رو اضافه کنید
وقتی گوشت خوب سرخ شد، وقتشه رب گوجه رو هم به این قابلمه اضافه کنید و حدود 2 دقیقه تفت بدید تا بوی خامی رب بره و رنگ باز کنه. این کار به غلظت و خوش رنگ شدن سس یاری زیادی می کنه. در صورت تمایل، در همین مرحله یه ذره جوز هندی تازه رنده کنید و در قابلمه بریزید؛ میزان خیلی کم کافیه تا طعم کاملا عمیقی ایجاد کنه.
برای خرید رب گوجه فرنگی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله هفتم: سرکه و آب رو در قابلمه بریزید
حالا، یه قاشق غذاخوری سرکه سفید یا بالزامیک رو با نصف لیوان آب یا استاک گوشت یا مرغ مخلوط کنید و داخل قابلمه بریزید. وقتی مایع رو اضافه کردید، با کفگیر مناسب ته قابلمه رو بتراشید تا تمام تکه های قهوه ای شده گوشت و سبزیجات جدا شده و قاطی سس بشن. این مرحله طعم سس رو غنی تر می کنه. در ادامه، اجازه بدید سس تون به مدت دو دقیقه بجوشه تا بوی تند سرکه بره.
برای خرید سرکه سفید و سرکه بالزامیک می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله هشتم: پوره گوجه فرنگی رو اضافه کنید
پس از گذشت این مدت، پوره گوجه فرنگی رو همراه با برگ بو داخل قابلمه بریزید و همه مواد رو هم بزنید. حالا شعله رو ملایم کنید تا سس فقط با قل قل ریز حدود 90 دقیقه بجوشه. درب قابلمه رو هم نیمه باز بذارید تا بخار خارج بشه. هر 20 دقیقه یک بار سس بلونز رو هم بزنید تا ته نگیره. اگر احساس کردید خیلی غلیظ شده یا داره می سوزه، کمی آب یا استاک گوشت یا مرغ () اضافه کنید.
مرحله نهم: شیر رو در قابلمه بریزید
در نیم ساعت پایانی پخت، شیر رو قاشق قاشق به سس اضافه کنید و هم بزنید. شیر نقش مهمی در تهیه سس بلونز داره؛ چون هم تندی و اسیدیته گوجه فرنگی رو متعادل می کنه و هم یه بافت نرم و کرمی به بولونز می ده. سپس اجازه بدید با همون حرارت ملایم، سس به آرامی به جوشیدن ادامه بده تا شیر به خوردش بره.
برای خرید شیر می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دهم: طعم و غلظت سس بلونز رو تنظیم کنید
پس از گذشت این مدت، مزه سس بلونز رو بچشید. اگر حس کردید کمی ترشه، یه قاشق کره یا نوک قاشق شکر قهوه ای اضافه کنید. اگر زیادی آبکیه، در قابلمه رو کاملا بردارید و 10 دقیقه دیگه بجوشونید تا غلیظ تر بشه. غلظت نهایی باید طوری باشه که سس روی قاشق بمونه، نه این که مثل سوپ روان باشه.
مرحله آخر: سس بلونز رو سرو کنید
وقتی از مزه و غلظت سس بلونز راضی شدید، حرارت رو خاموش کنید و اجازه بدید سس حدود 10 دقیقه استراحت کنه. این مکث کوتاه باعث می شه طعم ها کاملا جا بیوفتن. حالا سس برای مخلوط شدن با پاستا آماده ست. برترین کار اینه که پاستای تازه آبکش شده رو همراه با کمی آب پاستا (2 تا 3 قاشق غذاخوری) داخل تابه حاوی سس بلونز بریزید و حدود یه دقیقه روی حرارت میانه هم بزنید تا همه چیز یکدست بشه. در آخر، روی پاستا پنیر پارمزان تازه رنده کنید و با کمی فلفل سیاه سرو کنید.
در صورت تمایل، برای خرید انواع پاستا و انواع پنیر پخت و پز مانند پارمزان می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
روش پخت سس بلونز لازانیا
طرز تهیه سس بلونز لازانیا هم عینا مشابه رسپی بالاست؛ با این تفاوت که باید سس بلونز برای لازانیا رو کمی آبکی تر درست کنید. دلیلش اینه که لازانیا در فر حدود 40 تا 50 دقیقه پخته می شه و سس باید موقع پخت لازانیا خشک نشه و ورقه ها به خوبی نرم بشن. یادتون باشه، برای لازانیا معمولا لایه ای از سس بشامل (Bechamel) هم استفاده می شه که به لطافت و کرمی شدن کل خوراک یاری می کنه.
بیشتر بخوانید:
روش تهیه سس بلونز پیتزا
طرز تهیه سس بلونز پیتزا هم درست شبیه همون چیزیه که در رسپی اصلی براتون گفتیم؛ با این تفاوت که باید سس رو غلیظ تر درست کنید. دلیلش اینه که پیتزا در فر فقط به مدت 10 تا 15 دقیقه می پزه و نباید سس زیاد آبکی باشه و خمیر رو خیس کنه. بنابراین، معمولا باید شیر و آب کمتری اضافه کنید و بیشتر روی تفت دادن گوشت و رب تمرکز کنید تا سس غلیظ بشه.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه سس بلونز
- گوشت چرخ نموده رو نیم ساعت بیرون یخچال بذارید تا به دمای محیط برسه، اینطوری موقع سرخ شدن آب نمی ندازه.
- سبزیجات رو ریز و یکنواخت خرد کنید تا موقع پخت با گوشت و گوجه قاطی بشن و سس یه بافت نرم و یکدست پیدا کنه.
- سبزیجات رو روی حرارت ملایم با روغن یا کره آروم تفت بدید تا نرم و شیرین بشن؛ لازم نیست قهوه ای بشن.
- گوشت رو در چند مرحله اضافه کنید و هر بار با کفگیر خرد کنید تا هم دانه دانه بشه و هم طعمش عمیق بشه.
- رب گوجه رو قبل از اضافه کردن کمی تفت بدید تا بوی خامی ش بره و رنگ سس باز بشه.
- ترکیب سرکه و آب یا عصاره رو اضافه کنید و ته قابلمه رو بتراشید تا سس بلونز طعم عمیق تری داشته باشه.
- پوره گوجه رو بدون پوست و دونه اضافه کنید و سس رو با حرارت ملایم بجوشونید تا همه طعم ها با هم ترکیب بشن.
- در نیم ساعت آخر پخت، شیر رو کم کم اضافه کنید تا تندی و اسیدیته گوجه متعادل بشه و سس نرم و کرمی به دست بیاد.
- هر 20 دقیقه یه بار سس رو هم بزنید تا ته نگیره و اگه خیلی غلیظ شد، کمی آب یا استاک گوشت یا مرغ اضافه کنید.
- آخر کار، طعم و غلظت سس رو چک کنید و بذارید 10 دقیقه استراحت کنه تا طعم ها جا بیوفتن.
- پاستای تازه آبکش شده رو در قابلمه با سس قاطی کنید و کمی آب پاستا اضافه کنید تا سس روی پاستا براق و چسبنده بشه.
فوت و فن های خوشمزه شدن سس بلونز
غلظت سس بلونز چطور باید باشه؟
غلظت سس باید طوری باشه که روی قاشق بمونه و مثل سوپ روان نباشه؛ ولی نه اون قدر غلیظ که خشک باشه. وقتی روی پاستا بریزی، باید به خوبی بچسبه و براق باشه.
می تونیم سس بلونز رو بدون شیر درست کنیم؟
بله، می شه؛ ولی شیر یاری می کنه تندی و اسیدیته گوجه متعادل بشه و بافت سس کرمی تر باشه. بدون شیر، سس کمی تندتر و کمتر نرم می شه.
می شه سس بلونز رو فریز کنیم؟
بله، سس بلونز در ظرف دربسته تا 3 ماه می تونه توی فریزر بمونه. برای گرم کردن، شب قبل توی یخچال بذارید یا روی حرارت کم با کمی آب یا شیر دوباره گرمش کنید.
به جای گوشت چرخ نموده می شه از مرغ یا بوقلمون استفاده کنیم؟
بله، می شه؛ ولی گوشت های کم چرب سریع تر خشک می شن. پس بهتره کمی عصاره گوشت و مرغ یا کره اضافه کنید و مراقب پخت باشید.
در نسخه ایتالیایی، ترکیب گوشت سس بلونز چیست؟
در نسخه ایتالیایی کلاسیک، گوشت سس بلونز معمولا گوشت چرخ نموده گوساله با کمی چربی طبیعی ست و گاهی با میزان کمی گوشت گوسفند یا پنچتا (Pancetta) ترکیب می شه. پنچتا یه نوع گوشت خوک نمک سود و ادویه داره که مشابه بیکن هست؛ ولی معمولا خشک نشده و غیر دودی عرضه می شه.
منبع: افق کوروش