عکس عجیب تلسکوپ جیمز وب، علامت سوال بزرگ نورانی در فضا چیست؟
به گزارش مجله یک کامپیوتر، در تصویر کیهانی تازه که به وسیله آژانس فضایی اروپا منتشر شده، دو ستاره جوان در فاصله 1470 سال نوری از زمین دیده می شوند.
این جفت ستاره در حال تشکیل با نام هربیگ-هارو 47/46 (Herbig-Haro 46/47) شناخته می شوند. با این حال با کمی دقت در تصویر و در بخشش زیرین آن جسمی فضایی دیده می گردد که شبیه به یک علامت سوال غول پیکر در پهنه کیهان به نظر می آید.
دانشمندان در شرح می گویند که به احتمال زیاد این علامت سوال پرسشی از ما از سوی دنیا بیگانه نیست، بلکه شرحی معقول تر برای آن وجود دارد. به گفته آنان هرچند دقیقاً تعیین نیست که شیء علامت سؤالی شکل چیست، اما رنگ و شکل آن ایده هایی در اختیار ما می گذارد.
رنگ نارنجی مایل به قرمز علامت سوال نشان می دهد که این جرم فضایی در فاصله بسیار دوردستی از ما واقع شده است. در واقع در تصاویر فضایی هر چه جسمی دورتر باشد، قرمزتر دیده می گردد. شکل این علامت سوال، اما می تواند در اثر ادغام شماری از کهکشان ها ایجاد شده باشد.
مؤسسه علوم تلسکوپ فضایی، که راهنمایی ماموریت علمی تلسکوپ جیمز وب را در دست دارد، در این باره می گوید این تصویر احتمالاً یک کهکشان دوردست و یا چند کهکشان بالقوه در حال تعامل با یکدیگر را نشان می دهد. در واقع ممکن است برهم کُنش و فعل و انفعالات این کهکشان ها باعث ایجاد علامت سوال شده باشد.
مت کاپلان، استاد فیزیک در دانشگاه ایلینوی آمریکا، می گوید: این جرم احتمالاً دو کهکشان در حال ادغام است. قسمت فوقانی علامت سؤال بخشی از یک کهکشان بزرگ تر را نشان می دهد که با نیروی کشندی از بخش پایینی گسسته شده است.
منحنی دایره ای شکل در علامت سوال نیز ممکن است به اصطلاح دُم بلند و کشیده یک کهکشان را در حال رفتن به سمت کهکشان دیگر نشان می دهد. دو نقطه روشن، شامل یکی در زیر علامت سوال، نیز می تواند هسته یا مرکز یک کهکشان باشد.
ادغام های کهکشانی امری نادر در کیهان نیستند و در طول زندگی کهکشان ها به نسبت مکرر اتفاق می افتند. کهکشان خود ما، کهکشان راه شیری، نیز از این قاعده مستثنی نیست و بنابر برآورد ها در حدود چهار میلیارد سال دیگر با کهکشان آندرومدا ادغام خواهد شد.
پیشتر در سال 2008 تصویری از دو کهکشان در حال ادغام به وسیله به وسیله تلسکوپ فضایی هابل گرفته شد که آن نیز مانند یک علامت سوال به نظر می رسید، البته با این تفاوت که فقط 90 درجه چرخیده بود.
تصویر اصلی تلسکوپ جیمز وب دو ستاره جوان را نشان می دهد. جسم فضایی به شکل علامت سوال به صورت بسیار ریز در پایین منطقه میانی و در زیر غبار کیهانی بزرگ قرمز رنگ به چشم می خوردعکس: ناسا
در تصویر اصلی و بزرگتر که به وسیله تلسکوپ جیمز وب گرفته شده است، دو ستاره در حال زایش در صورت فلکی ولا دیده می شوند که به وسیله صفحه ای از گرد و غبار کیهانی احاطه شده اند. این گرد و غبار در واقع موادی هستند که ستاره های در حال زایش را طی میلیون ها سال تغذیه می نمایند.
این جفت ستاره تنها چند هزار سال سن دارند. در حقیقت آن ها هنوز در دوره جنینی به سر می برند و از نظر فنی هنوز متولد نشده اند. این تولد عموما پس از میلیون ها سال اتفاق می افتد و زمانی تعیین می گردد که همجوشی هسته ای در مرکز این ستاره ها اتفاق افتاده و آن ها آغاز به درخشش می نمایند.
تصویر تازه با استفاده از دوربین فروسرخ نزدیک (NIRCam) تلسکوپ جیمز وب گرفته شده است. این ابزار به اخترشناسان اجازه می دهد تا به دوردست های کیهان نگاه نمایند و کهکشان هایی را در فاصله 13.4 میلیارد سال نوری از زمین ببینند، یعنی زمانی که تنها 420 میلیون سال از انفجار بزرگ یا بیگ بنگ می گذشت.
منبع: یورونیوز
منبع: فرارو