نجات یک تپه باستانی دیگر از نابودی

به گزارش مجله یک کامپیوتر، تپه شهن آباد که دربردارنده شواهد فرهنگی از دوره های نوسنگی،کالکولتیک، برنز و اشکانی است، با اجرای پروژه مشخص عرصه و پیشنهاد حریم از دست درازی متجاوزان در امان می ماند.

نجات یک تپه باستانی دیگر از نابودی

به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، حسن دهقانی فرد - سرپرست پروژه برآورد تپه شهن آبادِ شهرستان نورآباد - به منظور نجات این تپه دوران نوسنگی، معین عرصه و پیشنهاد حریم آن را در نشست گزارش به همکار که به همت پژوهشکده باستان شناسی در محل پژوهشگاه برگزار گشت، مطرح نمود.

او در این باره گفت: سطح تپه شهن آباد که در نورآبادِ لرستان واقع است، در اثر خانه سازی روستاییان ، فعالیت کشاورزان و استفاده از قسمت های شمالی و غربی برای ریختن زباله و فضولات حیوانی توسط اهالی مضطرب شده بود، از این رو پروژه معین عرصه و حریم آن در دستور کار قرار گرفته است.

این باستان شناس با اشاره به پیشینه مطالعاتی این محوطه گفت: تپه شهن آباد در سال 1380 شمسی توسط هیأت بررسی شهرستان نورآباد به سرپرستی عمران گاراژیان، مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت و در سال 1380با شماره 4155 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد. این تپه در سال 90 نیز توسط موسی سبزی معین حریم نظری و در بررسی سطحی آن شواهد فرهنگی مربوط به ادوار نوسنگی، کالکولتیک، برنز و اشکانی شناخته شد.

دهقانی ادامه داد: اشمیت در بررسی خود از این منطقه سفال های منقوش نوع شهن آباد را مربوط به این محوطه معرفی کرده است. همچنین بیشترین آسیب های واردشده به تپه شهن آباد به دلیل عوامل انسانی است که به منظور جاده سازی بخش زیادی از محوطه تپه را تسطیح کرده اند.

به گفته او، بخشی از اراضی درون عرصه اثر زیر کشت دیم است و کاربری اراضی بیرون از عرصه اثر که بخشی از حریم را نشان می دهند، در جهات چهارگانه اصلی در حال حاضر مسکونی، کشاورزی، باغ و ساختمانی است .

این باستان شناس در بخش دیگری از صحبت هایش اضافه کرد: حدود عرصه و حریم تپه شَهن آباد در جهات جغرافیایی اصلی و فرعی بر اساس 26 گمانه آزمایشی معین و پیشنهاد شد که این حدود با استفاده از خطوط ترسیم شده بر روی نقشه توپوگرافی معین شود.

او با بیان اینکه هرگونه کاوش، مطالعات پژوهشی و موارد مرتبط در انحصار سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است شرح داد: انجام هرگونه عملیاتی که به بنیان تاریخی عرصه اثر آسیب رساند از قبیل استفاده از دستگاه های دودزا و لرزاننده و هدایت آب های سطحی به سمت عرصه ممنوع است؛ همچنین به منظور معین عرصه و پیشنهاد حریم این تپه و براساس ضوابط حفاظتی مربوط به عرصه این اثر هرگونه ساخت و ساز، خاکبرداری، برداشت سنگ، تسطیح، کاشت نهال، کشاورزی، حفرچاه، کانال و هرگونه اقدامی که منجر به تخریب یا آسیب عرصه شود نیز ممنوع است.

سرپرست پروژه برآورد شَهن آباد در ادامه اظهار کرد: بر اساس ضوابط حفاظتی حریم، عبور هرگونه خطوط لوله نفت، گاز و غیره در محدوده حریم اثر با حضور کارشناس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بلامانع است و به منظور حفظ منظر طبیعی و ارزش های زیست محیطی هرگونه اقدامات عمرانی، دکل های مخابراتی، قطع درختان، از بین بردن و یا تغییر جهت آب های سطحی (نهر و چشمه) و ساخت جاده باید با تهیه طرح و تصویب سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشد.

بر طبق این گزارش، تپه شهن آباد در حدود 15 کیلومتری جنوب شهر نورآباد از توابع شهرستان نورآباد (دلفان) در استان لرستان واقع شده است.

بانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 18 شهریور 1400 بروزرسانی: 18 شهریور 1400 گردآورنده: 1com.ir شناسه مطلب: 22151

به "نجات یک تپه باستانی دیگر از نابودی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نجات یک تپه باستانی دیگر از نابودی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید