وندالیسم چیست و چگونه می توان از بروز آن در جامعه جلوگیری کرد؟
به گزارش مجله یک کامپیوتر، وندالیسم (vandalism) عبارت است از آسیب و خسارتی که به اموال عمومی وارد می گردد. شخص وندال (vandal) نیز کسی است که به اموال عمومی چه دولتی و چه غیر دولتی آسیب وارد می نماید. امروزه وندالیسم خصوصاً برای کسانی که در شهرهای عظیم و پرجمعیت زندگی می نمایند، پدیده ای مشهود و واقعیتی تلخ و در عین حال گریز ناپذیر است که نه تنها سلامتی و امنیت جامعه را به مخاطره می اندازد، بلکه هزینه های اقتصادی گزافی را به ساکنین شهرها تحمیل می نماید.
ما در این مطلب قصد داریم که اختلال وندالیسم را شرح دهیم و شما را با انواع وندالیسم و راهکارهای پیشگیری و مقابله با آن آشنا کنیم.
انواع وندالیسم از دیدگاه اجتماعی
وندالیسم مال اندوز: صدمه های وارده در این نوع، برای کسب پول و اموال است. اعمالی مانند کندن و برداشتن علایم هدایت، آرم اتومبیل ها، تابلوها و تلفن عمومی. شخص وندال در این حالت، تنها در اندیشه تصاحب اشیای عمومی است؛ حتی چیزهای بی ارزش.
وندالیسم تاکتیکی: خسارت های ایجادشده در این حالت، یک تاکتیک حساب شده است. این وندال بیشتر از به دست آوردن دارایی در پی یک مقصود خاص است. خسارت وارده لزوماً بیانگر خصومت نیست و اغلب هدف تخریب، دلخواه و آزاد انتخاب می گردد؛ اما اندیشه این گونه رفتار تخریبی به عنوان یک تاکتیک، به طور کامل طراحی شده و حسابگرانه است. بعضی از اعمال که برای جلب توجه زیاد و همراه با خسارت انجام می گردد، در زمره این نوع وندالیسم است. متداول ترین خسارت در این وندالیسم، کاری است که ولگردان و بی خانمان ها برای به دست آوردن جای خواب و غذای گرم انجام می دهند.
وندالیسم انتقام جو: تخریب اموال به قصد انتقام، از انواع مهم و شدید وندالیسم به حساب می آید. درصد تخریب واقعی به طور معمول از آنچه به ظاهر دیده می گردد، بیشتر است و پیامدهای زیادی به دنبال دارد. این نوع وندالیسم عوامل زیادی دارد. در اینجا، انتقامجویی و درصد لذت ها، آنی، کوتاه مدت و پایین است.
وندالیسم تفریحی: ویرانی های زیادی بر اثر این نوع وندالیسم و تفکر حاکم بر آن، بر پیکر جامعه وارد می آید. این کار یک قانون شکنی محض است. در بیشتر وندالیسم های تفریحی، قدری خصومت هم وجود دارد. محرکاتی مانند کنجکاوی، رقابت و مهارت بسیار مهم است؛ برای مثال، هدف قرار دادن حباب شیشه ای چراغ پارک یا خیابان به منظور کسب لذت، نوعی وندالیسم تفریحی است. این مورد در بین خردسالان نیز زیاد رایج است و محتمل است هر کسی به این کار مبادرت نموده باشد. در این میان، پدیده ای موسوم بهگلوله برفی وجود دارد که در گروه تفریح تخریبی جای می گیرد. بر اساس این نظریه، دیدن یک شیشه شکسته، یا یک سطل درب و داغان، دیگران را به مشت و لگد زدن و تخریب بیشتر آن شیء خراب بر می انگیزد.
وندالیسم خصومت گرایانه: مثال هایی از این نوع وندالیسم: خشن و وحشیانه از خط کشیدن روی بدنه اتومبیل، بیرون کشیدن گل های پارک، آزار دادن حیوانات و جانوران بعضی تفریحگاه های عمومی، پنچر کردن لاستیک های اتومبیل های یک توقفگاه، شکستن آنتن و آیینه اتومبیل و موتور سیکلت، قرار دادن موانع عظیم روی خطوط راه آهن، پرتاب سنگ به شیشه های قطار در حال حرکت و اتصال برق به وسایل عمومی.
ابزار مورد استفاده توسط وندال ها
- آلات برنده نظیر چاقو و قیچی
- آچار
- پنجه بوکس
- کلید
- میخ
- ناخن گیر
- سنگ
- مواد رنگی جوهر، انواع اسپری های رنگی
- تیرکمان، تفنگ
- مواد شیمیایی، قیر، چسب، مته، دریل
عوامل تاثیرگذار در بروز وندالیسم
- عوامل طبیعی: آب و هوا، پستی و بلندی، سردسیر و گرمسیر (که بر روحیات افراد اثر می گذارد)
- عوامل اجتماعی
- عوامل مالی: بیکاری، محرومیت، نداشتن تفریح سالم، تورم، گرسنگی، درماندگی.
- عوامل مهاجرت: آوارگی و تعارضات فرهنگی
- عوامل خانوادگی: محدودیت مالی، خشونت، ناسازگاری های داخلی، گسیختگی خانواده، دور افتادن اعضای خانواده از یکدیگر، طلاق، یتیمی، محل سکونت فرد، ترک تحصیل، بی سرپرستی، معلولیت جسمی، بیماری های مزمن، از دست دادن نزدیکان، در معرض خشونت بودن در دوران کودکی.
- عوامل محیط آموزشی: فشار بر افراد، نادیده دریافت احتیاجهای آموزندگان، تحمیل ارزش های غیراجتماعی و غیردینی، تبلیغ و تلقین و ترویج تفکرات نامناسب.
3. عوامل فردی
- عوامل ارثی یا ژنتیکی: عامل ارث یک عامل احتمالی مورد برسی در افراد وندال است.
- عوامل فردی و روان شناختی: نارسایی ها و نقض شخصیتی، رهایی از بعضی از دردهای جسمی، انگیزه لذت جویی، کنجکاوی، تجربه و کسب یک احساس جدید، احساس پوچی و زائد بودن در خانواده و اجتماع، احساس طردشدگی، احساس تنهایی و اندوه، عدم اطمینان به آینده، یاس و ناامیدی، بی ارادگی، احساس لذت جنسی کاذب، فشار روحی و ناراحتی های فکری، اضطراب و افسردگی، سرخوردگی های روانی، بی خبری از واقعیت ها.
- عوامل صفات شخصیتی: عدم پذیرش ارزش های سنتی و رایج، احتیاج شدید به استقلال، پرخاشگری شدید، کمبود اعتماد به نفس، فقدان مهارت در رد پیشنهادهای خلاف از سمت دوستان ناباب و اطرافیان.
روش های تربیتی خانواده در پیشگیری از وندالیسم
- برقراری دوستی و تفاهم بین والدین
- همبازی شدن با کودک ونوجوان
- عدم ایجاد ناسازگاری در محیط خانواده
- عدم پرخاشگری والدین نسبت به خود و یا نسبت به فرزندان
- تقویت اعتماد به نفس در بچه ها
- حفظ شخصیت فرزندان
روش های تربیتی مدرسه در پیشگیری از وندالیسم
- آموزش باید همراه با پرورش باشد تا شاگردان ضمن کسب علم و تخصص افرادی با فرهنگ و با شخصیت بار آیند و منافع اجتماعی را به منافع شخصی خویش مقدم بشمارند.
- نقش مدرسه آموزش است و این آموزش باید شامل درس زندگی برای آینده نیز باشد.
- در مدارس باید حس سازگاری و روحیه اجتماعی افراد را پرورش داده و آن ها را برای احترام گذاشتن به حق و حقیقت، فداکاری به خاطر افراد دیگر مخصوصاً به خاطر جامعه آموزش دهند.
- همکاری های خانه و مدرسه را باید به صورت فعال درآورد، زیرا از این راه است که می توان آموزش و پرورش را به صورت یک اقدام اجتماعی درآورد.
- باید مدارس پشتیبانی و همکاری والدین را در ایجاد وحدت و هماهنگی بین ارزش های تربیتی خانه و مدرسه و همچین در برنامه ریزی برای مواجهه با مسائل بچه ها و نوجوانان به دست بیاورند.
- برای تشخیص و شناخت مسائل آموزش و پرورش باید از همه دست اندرکاران آموزش و پرورش یاری گرفت و با انجام تحقیقات و مطالعات وسیع در خصوص احتیاجها و مسائل جوانان در برطرف مسائل کوشید.
- باید برای رفاه حال معلمان اقدامات مفیدی صورت گیرد تا گرفتاری های زندگی آنان اختلالی در انجام وظایف شان به وجود نیاورد.
- ایجاد تعامل میان رشد تحصیلی و رشد شخصیتی دانش آموزان.
- کاهش میزان فشار برای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و مقابله با شبح ترس و اضطراب که عموما بر فضای تحصیلی سایه می افکند.
- پرورش احساس ارزشمندی در بچه ها، یعنی القای این مطلب به آنان که برای خود، خانواده خود و جامعه خود افرادی با ارزش هستند و ارزش آنان خیلی برتر و بالاتر از آن است که به انجام چنین اعمالی روی آورند و وقت خود را با این گونه مسائل تلف نمایند.
حرف آخر
از مطالعه تأثیر عوامل موثر بر رفتارهای تخریبی و تشکیل وندالیسم، این نتیجه استنباط می گردد که شرایط و عوامل مربوط به محیط به تنهایی در سوق دادن به رفتارهای وندالیسم نقش ندارد، بلکه عوامل فردی و محیطی در کنار هم موجب به جود آمدن افراد وندال می شوند. بنابراین در یک محیطی که کنترل اجتماعی ضعیف و احساس بیگانگی فرد هم بالا باشد و همینطور جو اجتماعی ناراضی نماینده و نامطلوب باشد، همه چیز برای رفتارهای تخریبی و وندالیسم فراهم است.
آیا شما تا به حال با افراد وندال در ارتباط بوده اید؟ هنگام برخورد با این افراد، چه رفتاری در قبال اعمالشان داشتید؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را، در پایین همین صفحه با ما در میان بگذارید.
در سرانجام به شما پیشنهاد می کنیم مقاله اختلال شخصیت ضداجتماعی را نیز در انگیزه بخوانید.
منبع: مجله انگیزهdorezamin.com: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه