کشف سیاره ای به میزان زمین که ممکن است مناسب زندگی باشد
به گزارش مجله یک کامپیوتر، با کشف سیاره ای موسوم به ولف 1069 ب (Wolf 1069 b) شمار این قبیل سیارات افزایش یافته است. این سیاره جرمی مشابه زمین دارد و بطور بالقوه دارای آب مایع و بعلاوه دارای اتمسفر است. در واقع این ویژگی ها است که آن را برای مطالعه و آنالیز بیشتر نشانه های حیات نامزد نموده است.
ستاره شناسان یک سیاره در فاصله 31 سال نوری از زمین کشف نموده اند که مقدار ای مشابه زمین دارد و در فاصله مناسبی به دور ستاره ای گردش می نماید که به طور بالقوه می تواند دارای مقدار آب مایع برای حیات باشد.
به نقل از نیو اطلس، جست وجو در درون کهکشان برای سیاراتی مانند زمین همچون گشتن در پی سوزن در انبار کاه است. در حقیقت، از میان پنج هزار سیاره ای که ستاره شناسان تا به امروز کشف نموده اند، تنها حدود 12 مورد از آن ها تا حدی از شرایط مشابه زمین برخوردار هستند.
با کشف سیاره ای موسوم به ولف 1069 ب (Wolf 1069 b) شمار این قبیل سیارات افزایش یافته است. این سیاره جرمی مشابه زمین دارد و بطور بالقوه دارای آب مایع و بعلاوه دارای اتمسفر است. در واقع این ویژگی ها است که آن را برای مطالعه و آنالیز بیشتر نشانه های حیات نامزد نموده است.
تیم تحقیقاتی کشف کننده این سیاره در موسسه ستاره شناسی ماکس پلانک آلمان مستقر است و از رصدخانه کالار آلتو در کشور اسپانیا کار خود را انجام داده است.
این محققان از یک ابزار خاص طیف نگاری (spectrographic) استفاده نموده اند که برای پروژه کاریمنس (Caremenes) ساخته شده است. این پروژه در واقع ابتکاری برای جست وجوی دنیا هایی مانند سیاره زمین و چرخنده به دور ستارگان سرخ کوچک (مانند خورشید) در درون کهکشان راه شیری است.
تحقیقات قبلی نشان داده است که ستارگان سرخ کوچک احتمالا سیاراتی به دور خودشان دارند که غنی از آب هستند. از این رو جست وجوی دنیا های به مقدار زمین در پیرامون چنین ستارگانی، مکانی منطقی برای آغاز به کاوش برای حیات در کهکشان است.
دیانا کاساکوفسکی که رهبری این تیم تحقیقاتی را بر عهده دارد، می گوید: وقتی که داده های مربوط به ستاره ولف 1069 را آنالیز کردیم، سیگنال های روشن و با نوسان پایین (low-amplitude) مربوط به چیزی را کشف کردیم که به نظر یک سیاره به مقدار زمین است.
وی اضافه کرد: این سیاره در فاصله ای به مقدار یک پانزدهم فاصله زمین از خورشید، به دور ستاره خود می چرخد و مدت زمان چرخش به دور آن ستاره 15.6 روز است.
بعلاوه کشف شده است که سیاره ولف 1069 ب یک سیاره قفل شده کشندی (tidally locked) است به این معنی که یک سمت این سیاره همیشه به سمت خورشید است در حالی که سمت دیگر در تاریکی واقع شده است؛ این شرایط تا حد زیادی شبیه به شرایط کره ماه نسبت به زمین است.
از آنجا که ستارگان کوچک M بسیار سردتر از خورشید ما هستند، سیارات می توانند در فاصله نزدیک تری به آن ها باشند و همچنان شانس حفظ آب مایع و یک اتمسفر را داشته باشند. هر چند که سیاره ولف 1069 ب نسبت به فاصله زمین تا خورشید بسیار نزدیک تر به ستاره خود واقع شده است، در مقایسه با رابطه زمین و خورشید در منظومه شمسی، 35 درصد کمتر از انرژی تابشی یا شعاعی (radiant) خورشید خود را دریافت می نماید.
این سیاره تازه کشف شده بدون یک اتمسفر بسیار سرد خواهد بود و دمای آن به منفی 23 درجه سانتیگراد می رسد، اما اگر این سیاره اتمسفر خود را حفظ نموده باشد، دمای آن در محدوده میانگین 13 درجه سانتیگراد خواهد بود که آن را بسیار مناسب تر برای حیات و حفظ آب مایع خواهد نمود.
اتمسفر بعلاوه این سیاره را در برابر تشعشعات الکترومغناطیسی خورشید آن محافظت خواهد نمود که این نیز احتمال بقای حیات روی سطح آن را افزایش می دهد.
متاسفانه همچون سایر سیارات فراخورشیدی (خارج از منظومه شمسی) کشف شده دیگر از قبیل تراپیست-1 ای سیستم و پروکسیما ب، برای انجام مطالعات و آنالیز های بیشتر به منظور یافتن شواهدی از وجود و ترکیبات اتمسفر و وجود احتمالی حیات در این سیاره نیز باید صبر کرد؛ چرا که ابزار های کنونی قادر به ثبت آن سطح از جزئیات نیستند.
به گفته کاساکوفسکی، ما باید احتمالا تا 10 سال دیگر برای داشتن این جزئیات صبر کنیم. تا آن موقع تلسکوپ بسیار بزرگی که اکنون در کشور شیلی در دست ساخت است، باید به بهره برداری برسد. زمانی که این تلسکوپ برای بهره برداری مهیا گردد، بزرگترین تلسکوپ اپتیکال و مادون قرمز دنیا خواهد بود و می تواند شرایط را برای نگاهی نزدیک تر به آنچه در سیاره ولف 1069 ب وجود دارد و سایر سیاراتی که بطور بالقوه میزبان حیات هستند، فراهم کند.
منبع: فرادید