10 تهدید اقتصاد جهانی در 2019
به گزارش مجله یک کامپیوتر، با توجه به کاهش رشد اقتصادهای بزرگ دنیا از جمله چین و اتحادیه اروپا، و تاثیر گسترده جنگ تجاری بین آمریکا و چین، چشم انداز اقتصاد دنیا رو به وخامت می رود.
به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، بخش تحقیقات اکونومیست پیش بینی می نماید رشد اقتصاد دنیا از 2.9 درصد در سال 2018 به 2.8 درصد در 2019 کاهش پیدا کند و در 2020 این رقم به 2.6 درصد برسد.به هرحال علی رغم در نظردریافت شرایط کنونی، بازهم ریسک هایی وجود دارد که اقتصاد های بزرگ در سه حوزه دنیا را تحت تاثیر قرار خواهد داد و احتمال اینکه پیش بینی رشد اقتصاد دنیای برای سالهای 2019 تا 2020 حتی بیش از این کاهش یابد نیز وجود خواهد داشت .
ریسک اقتصاد های دنیا
اولین نکته، عدم اطمینان ژئوپولیتیکی در حال افزایش است و بالقوه خود خطری مهم بشمار می رود چرا که تاثیرش را بر تجارت، بازارهای مالی و بخش نفت خواهد گذاشت. تاثیر رو به افزایش رهبران ناسیونالیست و پوپولیست طی سال های اخیر ظهور نموده اند و هنوز بطورکامل اثرات آن بر اقتصاد آشکارنشده است، پیش از این روحیه محافظه کارانه برای گسترش جنگ تجاری گسترش یافته است که نمونه آن را در جنگ کنونی بین آمریکا و چین شاهد هستیم . این عوامل در کاهش رشد اقتصاد و افزایش عدم اطمینان ژئوپولیتیکی و ایجاد آسیب پذیری قابل ملاحظه است . این عوامل در اقتصادهای بزرگ از جمله بدهی های بزرگ در چین ، آمریکا و ایتالیا در میان سایرکشورها و همچنین در بازارهای نوظهورکه به شدت تحت تأثیر تجارت دنیای و جریان سرمایه قرار دارند تاثیر گذار هستند، این متغیر ها آثار مخربی بر اقتصاد دنیا دارد. چنانچه این ضعف ها به درستی مدیریت نشوند بالقوه می توانند تاثیر شگرفی در رکود اقتصاد دنیای داشته باشند .
در نهایت، تغییرات طولانی مدت در پویایی قدرت های دنیا، خصوصا فزایش رقابت بین چین و آمریکا، موثر خواهد بود . ادامه خطرات امنیتی، همچنان ثبات اقتصاد دنیای را تهدید می نماید، علاوه بر آنکه با وجود اختلافات ارضی و تهدیدات نظامی در طولانی مدت چشم انداز امنیتی تداوم خواهد یافت. در این شرایط نوآوری بیشتر و فناوری در ابعاد جدید نیازمند الزامات پیچیده تری خواهند شد لذا در شرایط بی ثباتی و عدم اطمینان، سیاست گذاران وکارشناسان کسب و کار کوشش می نمایند منابع بیشتری را به طرح های احتمالی که منجر به رشد دنیای خواهد شد اختصاص دهند .
اکونومیست، در تحقیق خود به ارزیابی 10 خطر اصلی که نقش پررنگی درتهدید نظم سیاسی و مالی دنیا خواهد داشت پرداخته و تهدیدها و فرصت های اقتصاد دنیای در 180 کشور دنیا را آنالیز و تجزیه و تحلیل می نماید .
10سناریوی موثر در کاهش رشد اقتصاد دنیا (به ترتیب شدت تاثیرگذاری)
تبدیل تنش تجاری آمریکا و چین به جنگ دنیای
ریسک تبدیل تنش تجاری به جنگی تمام عیار بعنوان خطری متوسط با دربرگیری بالا و تاثیر گذاری شدید ارزیابی شده است . از آنجا که چین وآمریکا مذاکراتی را برای حل مناقشه تجاری کلید زده اند و دولت آمریکا تهدید نموده است تعرفه های بیشتری را برای محصولات چین به ارزش 200 میلیارد دلار وضع نخواهد کرد. لذا باور داریم که جنگ تجاری بین آمریکا و چین در پیش بینی اولیه این تحقیق ثبت شده است. البته اتهامات آمریکا به چین در انتقال تکنولوژی و سرقت مالکیت معنوی بگونه ای است که بعید به نظر می رسد که بزودی منازعه آنان حل و فصل گردد. عملکرد دو طرف نشان از افزایش درگیری های تجاری آنان و شدت دریافت این تنش در سال های آینده دارد . این تنش ها کاهش تجارت دنیای را بدنبال داشته و تأثیرات مهمی بر تورم، رفتار مصرف نماینده وکسب و کار، و در نهایت رشد اقتصاد دنیای خواهد داشت. در حال حاضر، ایده های دونالد ترامپ، مهمترین خطر و ریسک دنیای بشمار می رود که با تهدیدات خود تعرفه های اضافی را برای خودروهای وارداتی اتحادیه اروپا اعمال می نماید و محتمل است تصمیاتی از این دست باعث گسترش جنگ تجاری در دنیا گردد. افزایش نگرانی های منفی نسبت به امنیت ملی از سوی کشورهای آلمان، انگلیس، کانادا و استرالیا نسبت به ارائه دهندگان شبکه های چینی مانند هوآوی یک خطر بشمار می رود که می تواند به یک جنگ تجاری فناوری تبدیل شده و با تقسیم پوشش شبکه دنیای ،زنجیره های عرضه شده را مختل کند. با کاهش رشد اقتصاد دنیای این سناریو می تواند یک پاشنه آشیل برای تعدادی از کشورهایی باشد که تصمیم می گیرند تعرفه هایی را برای واردات اعمال نموده و برای حمایت از کالاهای داخلی سوبسید بدهند و وارد نبرد ناسیونالیستی شوند. همین امر به کاهش تجارت دنیای و افزایش تورم منجر شده و کاهش رشد اقتصاد دنیا را به دنبال خواهد داشت .
رکود ناشی از بدهی شرکت های آمریکا
نتیجه تحقیق اکونومیست نشان می دهد ریسک بدهی آمریکا در حد متوسط ، با تاثیر بالا و درجه شدت 12 است . افت تمایل مصرف نمایندگان و شاخص فعالیت فراوریی، چشم انداز وخامت اوضاع مالی را به همراه دارد. با تداوم دولت ترامپ در هیات حاکمه آمریکا ، اقتصاد این کشور بیش از پیش با اثرات جنگ تجاری با چین در گیر خواهد بود و رکود مالی را بهمراه خواهد داشت. از طرفی با شدت دریافت جنگ تجاری کاهش رشد مالی در قاره سبز، آسیب پذیر در بخش مالی داخلی می تواند رکود را به مراتب عمیق تر از آنچه انتظارمی رفت نشان دهد. بدهی شرکت ها به عنوان یک درصد از فراوری ناخالص داخلی تحت تاثیر یک دوره طولانی با نرخ بهره بسیار پایین است که به کمتر از 47 درصد می رسد و این میزان بیش از زمان بحران مالی دنیای در سالهای 2008 تا 2009 می باشد .
تبدیل ضعف مالی به بحران فراگیر در بازارهای نوظهور
اکونومیست این خطر را بعنوان ریسک متوسط با تاثیرگذاری بالا و شدت تأثیری گذار 12 ارزیابی نموده است. بسیاری از بازارهای نوظهور در سال 2018 با تثبیت و تقویت دلاراز کاهش ارزش پول ملی در رنج بودند. ترکیه، آرژانتین نمونه هایی از این بازارها بودند که با ترکیب عواملی مانند : بی ثباتی خارجی، سیاسی و سیاست گذاری ضعیف به بحران مالی و کاهش ارزش پول ملی مبتلا شدند و بحران های مالی ایجاد کردند که باعث فشار به بازارهای سرمایه آن ها شد.این امر نه تنها بازار این کشور ها را شنماینده کرد بلکه اگر باز هم اتفاق بیفتند ، ریسک اشتغال را در این بازارها افزایش خواهد داد .
فشار رکود طولانی به اقتصاد چین
تحقیث اکونومیست این ریسک را کوچک ارزیابی نموده اما با تأثیر بسیار زیاد همراه با درجه شدت تاثیرگذاری 10 ، جنگ تجاری آمریکا و چین، سیاست اقتصاد کلان را از بازارآزاد به حمایت از بازارداخلی و کاهش بدهی شرکت های چینی تغییر داده است. البته خطر اشتباهات سیاسی که بر تحولات مالی تاثیر گذار باشد وجود دارد . کوشش برای جلوگیری از بحران مالی، در نظام بانکی مشکلاتی ایجاد نموده و بدهی سال های اخیر را افزایش می دهد. دولت چین قادر به جلوگیری از نوسانات مالی بخصوص در بخش فلزات نبود و این امر باعث شد اقتصاد کشورهای امریکای لاتین ، خاورمیانه و صحرای آفریقا که پیش از این از قیمت مناسب کالاهای چینی سود می بردند، آسیب ببیند.علاوه بر این، با توجه به وابستگی رو به رشد فراوری نمایندگان و خرده فروشان غربی که چین و سایر بازارهای نوظهوری که در دهه های گذشته خریدار کالاهای آنان بودند تحت تاثیر کاهش رشد مالی چین نهاده شد .
زیان قیمت دنیای نفت با کاهش عرضه
ارزیابی اکونومیست از تاثیر این ریسک بعنوان سناریوی کم ریسک با تاثیر زیاد و شدت اثرگذاری با عدد 8 است. رهبری قدرتمند دنیا و نیروی نظامی درجه یک تا سال 2050 از اهداف رهبرچین بود که در 2017 آن را اظهار داشت. آمریکا که از هدف احساس خطر می کرد تا مبادا چین با اوج گیری رشد اقتصاد بتواند قلمرو منطقه ای خود را گسترش دهد برنامه هایی را برای عدم دستیابی چین به انرژی دنیای تدارک دید تا رشد اقتصاد چین را کند کند . آمریکا همچنان نگران است که مبادا در درگیری های منطقه ای در دریای چین ، پکن با اتکا به توانمندی ارتش قدرتمند خود پیروز گردد. همه این ها برای آمریکا انگیزه ایجاد نموده است تا به هر قیمتی جلوی رشد اقتصاد چین را بگیرد و این جنگ پنهان و آشکار بین دو کشور هر روز وجهه جدیدی پیدا کند .
ریسک حملات سایبری و درگیری های نظامی در شبه جزیره کره
اعتماد به اینترنت دولتی و مشارکتی بعنوان یک منبع خوب دنیای تحت فشار است. با فاش شدن نقض عمده اطلاعات در رسانه های همگانی و شبکه های اجتماعی و استفاده از این داده ها برای امر تبلیغات می تواند شرکت های رسانه ای را در سال های آینده با تدابیر محدودیت نماینده سخت تر روبرو کند .
اختلالات سیاسی منجر به ناکارآمدی برگزیت می گردد
گرچه توافقنامه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا نهایی شد اما همچنان رهبران این کشورها در خصوص بازنگری در خصوص جزییات چگونگی انجام خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به توافق نرسیده اند .
منبع:اقتصاد برتر
منبع: خبرگزاری تسنیمبانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما