اطلاعاتی راجع به توریسم درمانی
به گزارش مجله یک کامپیوتر، برای توریسم درمانی که گاھی از آن با عنوان توریسم سلامت و یا گردشگری سلامت نام برده می شود، تعاریف گوناگونی بیان شده است. سازمان به طور خاص، گردشگری سلامت را چنین تعریف می کند : استفاده از خدماتی که به بهبود یا افزایش سلامتی و افزایش جهانی گردشگری روحیه فرد منجر می شود و در مکانی خارج از محل سکونت فرد که بیش از 24 ساعت است به طول می انجامد.
شیراز، درمان در کنار جهانگردی
از قدیم نام شیراز با مکان های تاریخی و فرهنگی آن عجین شده است. تخت جمشید، ارگ کریمخانی، باغ ارم، آرامگاه سعدی، حافظیه، مسجد وکیل از مکان های تاریخی و حتی فرهنگی شیراز به حساب می آیند(1). اما چند سالی است که قطب دیگری برای جذب جهانگرد به شیراز اضافه شده و آن سلامت است.در حال حاضر شیراز را قطب پزشکی جنوب کشور می نامند. نقطه ای که توانسته جهانگرد های زیادی از طریق همین مسئله یعنی درمان انواع بیماری ها وارد کشور کند. پیوند اعضا و عمل چشم و بینایی (2) دو بیماری مهمی هستند که در بیمارستان مرکز فرهنگی ایران درمان می شوند.
هرساله خبرگزاری های زیادی به مسئله جهانگرد درمانی در شیراز می پردازند. شیراز توانسته است با افزایش قابلیت پزشکی، خود را به مرکز درمانی برای اهالی مردم کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی اروپا و آفریقا تبدیل کند.(3) نکته پرافتخارتر اینکه متخصصان و پزشکان این شهر توانستند راه درمانی با سرعت 10 برابر را برای بیماری سرطان پیدا کنند(4) .
همچنین در شهریور 98 برای اولین بار درمان انواع بیماری های خونی در بیمارستان های شیراز امکان پذیر شد (5)؛ این یعنی تکمیل کلکسیون برای درمان تمامی بیماری ها. در حال حاضر حدود 60 بیمارستان دولتی و خصوصی وجود دارد که هرکدام در حوزه های مختلف درمان فعال هستند (6) .
توریسم درمانی در افزایش بومگردی
مسلماً هدف بسکمک از جهانگرد ها در هنگام ورود، فقط در پی درمان بودن نیست. آن ها شاید در ظاهر در پی بهبود بیماری خود در شیراز باشند، اما این برای آنها فرصتی است که بتوانند از جاذبه های دیدنی هم بازدید کنند؛ جاذبه هایی در داخل و بیرون شهر. شیراز شهری است که توانسته با تبدیل خود به قطبپزشکی کشور، به اصطلاح با یک تیر دو نشان بزند؛ ورود به قصد درمان، هدایت آن ها برای دیدن شهر و جهانگردگردی.البته که شیراز از قدیم هم به دلیل وجود بارگاه ملکوتی شاه چراغ (علیه السلام) مقصد جهانگردی و زیارتی بوده است، اما با تبدیل به یک قطب دیگر، نوع دیگری از جهانگردی در آن بیشتر از گذشته تقویت شده و آن بومگردی است.
اصطلاح بومگردی شاید شما را به یاد روستاها و خانه های کاهگلی با بافت سنتی بیندازد؛ اما باید گفت که خیلی بیشتر از این حرف ها است، هرچند هدف هر دو مهم است. در حقیقت مسئله توریسم درمانی تأثیر بسیار زیادی روی بومگردی شیراز گذاشته است و هنوز پتانسیل های نهفته بسیار زیادی در این خصوص وجود دارد که باید روی آن از طریق آژانس های مختلف کار شود. برای اینکه رابطه این دو و از همه مهمتر تأثیر آن ها را بدانیم، ابتدا باید بدانیم بومگردی چیست؟
بومگردی چیست؟
بومگردی یا طبیعت گردی (7)، نوعی از جهانگردی به شمار میرود که بازدیدنمایندگان از منطقه ها بکر و طبیعت، به آنجا سفر می کنند. تا چند سال گذشته هرکسی به شیراز می رفت، نهایتاً از خود منطقه ها دیدنی شهر یا نقاط معروف بازدید می کرد، اما با توسعه اینترنت و سایت های خبری، امکان معرفی تمامی نقاط به وجود آمده است، به طوریکه جهانگرد می تواند قبل از سفر فهرستی از آن ها پیدا کرده و برای بازدید از آنجا برنامه ریزی کند.این مسئله برای شیراز خیلی بااهمیت است، برای اینکه در این استان نقاط بکر و طبیعت گردی زیادی وجود دارد که جهانگرد می تواند از آن ها بازدید کند؛ نقاطی مانند آبشار مارگون، روستای قلات، تنگ دم اسب، منطقه ها بکر دیدنی کازرون و دیگر شهرها و غیره. مسئله طبیعت گردی برای سه گروه مهم است: جهانگرد، خود منطقه و اقتصاد کشور.
- با مواردی آشنا می شود که قبلاً در محیط زندگی خود تجربه نکرده است؛ مانند غذا، فرهنگ، پوشش و غیره.
- جوامع محلی از این طریق می توانند فرهنگ و مکان خود را به راحتی معرفی کرده و از ورود جهانگردان کسب درآمد کنند.
- ارتباط جوامع محلی با افراد بیرون از حوزه خود به ویژه خارجیان بیشتر شده و یک راه بسیار ارزان برای آشنایی بیشتر برای آن ها خواهد بود.
- جهانگردان به ویژه خارجیان عاشق فرهنگ های تازه کشورهای دیگر هستند. آن ها در پی خرید محصولات سنتی مکان بازدید خود بوده و همین می تواند انگیزه ای برای بومیان به منظور حفظ فرهنگ و محصولات و عرضه آن ها باشد. در حقیقت می توان این را یک عامل بسیار مهم در کمک به حفظ سنت و فرهنگ ها به حساب آورد، آن هم در دنیایی که همه چیز با سرعت تکنولوژی پیشرفت کرده و همه چیز را تحت سیطره خود درمی آورد.
در مسئله بومگردی باید به دو چیز دقت کرد: (8)
1.هدف از افزایش و توجه به بومگردی کمک به حفظ بافت سنتی آن مکان است. حتی در شهری مانند شیراز، وقتی ساکنین ببینند که مردم به عشق مکان های دیدنی وارد می شوند، با حفظ سنت خود می توانند توجه و رضایت جهانگرد به خوبی جلب کنند.2.جهانگردان باید به مکان و از همه مهم تر فرهنگ آنجا احترام بگذارند. این فرهنگ حتی می تواند مذهبی هم باشد. متأسفانه برخی به این مسئله احترام نگذاشته و باعث تخریب چهره فرهنگی شهر می شوند.
بومگردی یک آموزش دو طرفه است: آموزش برای جهانگردان به منظور آشنا شدن با محیط تازه و آموزش برای بومیان برای ترغیب به حفظ محیط زندگی خود.
حالا باید توریسم درمانی و تأثیر آن بر بومگردی را بررسی کنیم:
توریسم درمانی چیست؟(9)
توریسم درمانی یا جهانگردی سلامت به نوعی جهانگردی گفته می شود که شخصی از کشور پیشرفته تر به یک کشور دیگری با امکانات پایین تری برای درمان بیماری خود وارد می شود. البته این امکانات پایین تر به معنای پزشکی نیست، بلکه شاید بهتر است بگوییم عقب تر از تکنولوژی یا کشوری در حال پیشرفت. این نوع جهانگردی دو دلیل دارد:- اول از همه برای شخص بیمار بسیار ارزان خواهد بود.
- دوم اینکه امکان درمان او در مقایسه با کشور خودش خیلی بهتر خواهد بود.
جهانگرد چه تأثیری در بومگردی دارد؟
1.جهانگرد هایی که برای درمان وارد کشور می شوند، مسلماً چند روزی هم به گردش در خود شهر و اطراف آنجا خواهند رفت. آن ها فقط گردش نخواهند کرد، بلکه سعی در خرید محصولات به عنوان سوغاتی هم خواهند داشت؛ این یعنی افزایش درآمد. ورود جهانگرد به هر نقطه ای همراه با زیاد شدن فروش و در نهایت درآمد خواهد بود. تازه فروش محصول، کمترین مورد است؛ بلکه بازدیدها، سفارشات، رزرو هتل، تاکسی و غیره هم از دیگر مواردی هستند که از این مسئله سود خواهند برد.(10)2.آشنایی با فرهنگ ها دیگر مزیت اصلی افزایش جهانگردی سلامت روی بومگردی است. مردم ساکن یک منطقه و حتی مسئولان به راحتی می توانند با تبلیغات و خدمات مناسب، شهر و فرهنگ خود را معرفی کنند. جهانگرد در آن موقع مطمئناً به بازدید تمامی نقاط شیراز نخواهد رسید؛ اما ترغیب می شود تا برای بار دوم به این شهر آمده و از آن بازدید کند. حتی می تواند آن را به دوستان خود معرفی و آن ها را تشویق به سفر به ایران کنند.
مزیت های زیادی می توان تعریف کرد؛ اما این دو مهم ترین مزیت هایی بودند که می توان برای این مسئله برشمرد.
لزوم توجه به سرمایه گذاری در بیمارستان های شیراز
این روزها احتمال ورود توریسم برای درمان خیلی بیشتر از دیگر موارد است. لازمه این کار توجه به زیرساخت های درمانی کشور و از جمله بیمارستان ها است.جهانگرد ها یا حتی مردم داخل کشور به شهری می فرایند که در آنجا درمان شوند؛ هدف اولیه آن ها مسافرت نیست. پس در قدم اول باید به این مسئله توجه شود. خوشبختانه در این راستا قدم های مثبتی برداشته شده است. از این رو اگر توجه ویژه ای به بهبود تکنولوژی بیمارستانی شیراز شود، مسلماً نتیجه مثبت آن به خود مردم آن شهر بازخواهد گشت.
نتیجه گیری
جهانگردی سلامت و بومگردی رابطه مستقیم دارند. جهانگرد های خارجی وقتی برای درمان وارد شوند، ترجیح می دهند که از دیدنی های شهر و نقاط اطراف بازدید کنند. این بازدید می تواند مزیت های زیادی برای آن ها داشته باشد که مهم ترین آن، مهاجرت معکوس خواهد بود.پینوشتها
- www.fa.wikipedia.org
- www.ariamedtour.com
- www.irna.ir
- www.khabaronline.ir
- www.tasnimnews.com
- www.fa.wikipedia.org
- www.fa.wikipedia.org
- www.conserve-energy-future.com
- www.fa.wikipedia.org
- www.medhalt.com