تولد حضرت فاطمه در چه سالی بوده است؟

به گزارش مجله یک کامپیوتر، سال تولد حضرت فاطمه طبق اسناد معتبر تاریخی مورد اختلاف است. معتبرترین سند تاریخی علمای امامیه سال تولد حضرت فاطمه را قبل از بعثت می داند.

تولد حضرت فاطمه در چه سالی بوده است؟

علماى امامیه و علماى عامه در سال ولادت حضرت فاطمه اختلاف دارند. بیشتر علماى عامه سال تولد حضرت فاطمه (س) را قبل از بعثت می دانند.

سال تولد حضرت فاطمه (س)

عبدالرحمن بن جوزى در کتاب تذکره الخواص ص 306 می نویسد: تاریخ نگاران نوشته اند که فاطمه زهرا در سالى متولد شد که قریش به ساختن مسجدالحرام مشغول بودند؛ یعنى پنج سال قبل از بعثت.

محمد بن یوسف حنفى در کتاب نظم دررالسمطین ص 175 مى نویسد: فاطمه در سالى متولد شد که قریش مشغول ساختن کعبه بودند.

طبرى در ذخائرالعقبى ص 53 از قول عباس نقل می نماید که گفت: فاطمه در سالى متولد شد که قریش مشغول ساختن خانه کعبه بودند و در آن هنگام پیغمبر در سن سى و پنج سالگى بود.

تولد حضرت فاطمه زهرا (س)

حضرت فاطمه زهرا، دختر نبی مکرّم اسلام در سال پنجم بعثت، هشت سال قبل از هجرت، در مکه به جهان آمد.

ام ابیها،ام الحَسَنین، اُمُّ السِّبطَین وامُّ الائمَه از کُنیه های آن بانو و صدیقه، کبری، بتول، سیده نساءالعالمین، مطهّره، راضیه، مرضیه، طاهره و محدثه و... از القاب آن حضرت است.

مادرش، خدیجه بنت خویلد می باشد. فاطمه زهرا، فرزند رسول اللَّه، همسر ولی اللَّه و مادر اوصیاء اللَّه است که خداوند در آیه تطهیر، به پاکی او شهادت می دهد.

او بهترین زنان از گذشتگان و آیندگان تا روز قیامت می باشد و سیده همه زنان عالم است. صدیقه طاهره، در مقام تقوا و عصمت و طهارت به جایی رسید که رسول خدا (ص) غضب و خشنودی آن بانو را غضب و خشنودی خداوند معرفی می کند.

یکی از یادگارهای حضرت زهرای مرضیه (س) تسبیحِ آن عظیموار در تعقیب نمازها است که در روایات امامان (ع) به نام تسبیح حضرت زهرا، آمده است.

دلیل اختلاف در سال تولد حضرت فاطمه (س)

به دلیل کمبود امکانات در زمان های گذشته و عدم اهتمام به ضبط دقیق، عدم اهتمام به نگهداری منابع و... اختلاف نظر در تاریخ وقایع و حوادث تاریخی و در تاریخ تولد، وفات و شهادت شخصیت های عظیم امری عادی و طبیعی بوده است.

به همین دلیل در کتب تاریخ و احادیث سه تاریخ برای ولادت حضرت فاطمه (ع) ذکر شده است: بیستم جمادی الاخر سال پنجم قبل از مبعث؛ دهم جمادی الآخر سال پنجم بعد از مبعث پیامبر اکرم (ص)؛ بیستم جمادی الآخر سال دوم بعد از مبعث.

این نظر که تولد حضرت فاطمه (ع) در سال پنجم بعد از مبعث بوده و ایشان به هنگام وفات، هیجده سال داشته اند. نزد محدثان شیعی و تاریخ نگاران متاخر، پس از طوسی پذیرفته شده است. شواهد و قرائنی وجود دارد که باعث می گردد ما این نظر را بر دیگر انظار ترجیح دهیم.

در اینجا به آنالیز هر یک از این اقوال در دو بخش قبل از بعثت و بعد از آن می پردازیم:

سال تولد حضرت فاطمه قبل از بعثت

بیستم جمادی الاخر سال پنجم قبل از مبعث

این تاریخ در منابع زیر آمده است:

در مصباح المتهجد آمده است: عامه (اهل سنت) روایت نموده اند که تولد آن حضرت در سال پنجم قبل از بعثت بوده است.

این نظر (ولادت پنج سال پیش از بعثت، وفات در 29 سالگی) در نزد مورخان هواداران زیادی دارد. اما به دلیل اینکه سخنان کسانی که این تاریخ را پذیرفته اند، یکسان نبوده و گاه متفاوت است، نمی توان این تاریخ را پذیرفت. مثلا ابن سعد گزارش واقدی را در توضیح حال نویسی فاطمه زهرا (س) می پذیرد و می گوید: فرزندان پیامبر (ص) از خدیجه (س) به ترتیب ذیل اند: ..،..،...، سپس فاطمه، بعد ام کلثوم و در زمان مسلمانی، عبدالله و میان هر فرزند، یک سال فاصله بود.

اگر عبدالله در سال بعثت به جهان آمده باشد، فاطمه (س) دو سال پیش از بعثت زاده شده است، نه پنج سال! چنان که باید گفت: پیامبر 38 سال داشته، نه 35 سال، همچنین دختر پیامبر در 5/25 یا 26 سالگی درگذشته است، نه در 29 سالگی.

سال تولد حضرت فاطمه (س) پس از بعثت

یعقوبی و مسعودی بدان قطع و جزم دارند بی آن که سال خاصی را برشمارند. کسانی که می گویند دخت گرامی پیامبر (ص)، پس از بعثت به جهان آمده است، سه تاریخ را در زادروز ایشان ذکر می نمایند:

نخست:

در سالی که پیامبر (ص) به رسالت برانگیخته شد، که چهل سالگی ایشان بود.

یعقوبی این تاریخ را برمی شمرد: سن فاطمه به هنگام وفات، 23 بود.

پیامبر (ص) پس از بعثت، 23 سال زنده بود و فاطمه (س) 75 روز یا شش ماه بعد از وفات پیامبر (ص) درگذشت. در این باره میان تاریخ نگاران اختلاف نظر است.

دوم:

در سال دوم بعثت و در هنگامی که نبی 41 سال داشت، فاطمه به جهان آمد.

این تاریخ در منابع متعددی آمده است:

الف) عبدالله بن محمد بن سلیمان بن جعفر هاشمی به نقل از پدرانش (ع) همین تاریخ را برمی گزیند، نیز حاکم، ابن عبدالبر، شیخ مفید، طوسی و نویری. بسیاری دیگر (گر چه تاریخ های دیگری نقل می نمایند) همین تاریخ را می پذیرند. در این صورت، حضرت به هنگام وفات، 21- 22 سال داشته است.

حاکم با استناد به امام جعفر صادق (ع) همین تاریخ در زادروز و درگذشت را پذیرفته است: فاطمه در 21 سالگی درگذشت و هنگامی که پیامبر (ص) 41 سال داشت به جهان آمد.

ب) در مصباح المتهجد آمده است که تولد حضرت فاطمه در روز بیستم جمادی الاخر (روز آدینه) سال دوم بعد از مبعث بوده است.

ج) تاریخ المفید: و فی الیوم العشرین من جمادى الآخرة سنة اثنتین من المبعث کان مولد السیدة الزهراء فاطمة (ع) کذا فی کتاب المصباح

بیشتر بدانید: خلاصه زندگینامه حضرت فاطمه زهرا (س)

سوم:

دهم جمادی الآخر سال پنجم بعد از مبعث پیامبر اکرم (ص)

این تاریخ در منابع زیر آمده است:

الف) در کافی از امام صادق (ع) روایت شده است: فاطمه دختر پیامبر (ص) در سال پنجم بعد از مبعث متولد و بعد از هیجده سال و هفتاد و پنج روز از جهان رفت.

ب) در مَنَاقِبِ روایت شده است که فاطمه (س) در سال پنجم بعد از مبعث و سال سوم بعد از اسراء (معراج) در دهم جمادی الاخر متولد شد.

ج) فاطمه (س) در پنج سال بعد از آن که خداوند نبوت پدرش (ص) را ظاهر ساخت متولد شد.

بنابر این نظریه، حضرت فاطمه (ع) به هنگام وفات، هیجده سال داشته اند. این تاریخ فقط نزد محدثان شیعی و تاریخ نگاران متاخر، پس از طوسی پذیرفته شده است. شواهد و قرائنی وجود دارد که باعث می گردد ما این نظر را بر دیگر انظار ترجیح دهیم. مهم ترین قرینه و شاهد بر صحت این قول، این روایت است که مسلم روایت می نماید:

ابوجهل بر سر رسول الله (ص) در حال سجده شکمدان گوسفند ریخت. یک نفر فاطمه را خبر کرد. فاطمه که در آن هنگام دخترک کم سن و سالی بیش نبود، آمد و صورت پدر را پاک نمود و مشرکان را نفرین کرد.

این واقعه پس از درگذشت ابوطالب، یعنی در سال های یازده و سیزده پس از بعثت بود. در روایت، حضرت دخترکی کم سن و سال توصیف شده که بیانگر خردسالی وی است و گواه ولادت ایشان پس از بعثت می باشد. اگر حضرت، پنج سال پیش از بعثت زاده شده بود، می بایست در آن هنگام، شانزده تا هیجده سال داشته باشد، که در این صورت وصف دخترکی کم سن و سال گفته نمی شد.

این خبر، گواه ولادت حضرت، در دومین یا پنجمین سال پس از بعثت است و دیگر تاریخ ها را رد می نماید. گو این که قراینی دیگر (هر چند ضعیف یا مورد اختلاف) هست که تایید نماینده گفته ماست.

گروه مذهبی خبرنگاران

وبلاگ خرید: وبلاگ خرید | این سیستم پیشرفته وبلاگدهی برای فروشگاه های اینترنتی است.

مینی نت: مینی نت، با برگزیده آخرین اخبار جراید و روزنامه ها همراه ما باشید.

منبع: setare.com
انتشار: 18 شهریور 1400 بروزرسانی: 18 شهریور 1400 گردآورنده: 1com.ir شناسه مطلب: 48455

به "تولد حضرت فاطمه در چه سالی بوده است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تولد حضرت فاطمه در چه سالی بوده است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید