توکوفوبیا، عامل اصلی فرار از زایمان طبیعی

به گزارش مجله یک کامپیوتر، ترس از زایمان، یکی از عظیم ترین مشکلاتی است که زنان باردار با آن روبرو بوده و حتی گاهی آنان را بدون داشتن هرگونه مسئله ای برای زایمان طبیعی، به سوی عمل سزارین می کشاند. محققان کشور با آنالیز این ترس که گاهی شرایط مرضی به خود می گیرد، سعی در موشکافی آن نموده اند.

توکوفوبیا، عامل اصلی فرار از زایمان طبیعی

به گزارش خبرنگاران، به دنیا آمدن کودک برای مادران یـک اتفـاق هیجان انگیز محسوب می گردد. اما در کنار احساسـات مثبـت مـادر، حـس تـرس، اضـطراب و نگرانـی از زایمان و عواقب آن می تواند باعث اضطراب بیشتر مادر گردد. ترس از زایمـان توسـط روان پزشکان چنین توصـیف شـده اسـت: اگر زنان، نخستین زایمان خود را تجربه می نمایند، تصورات آن ها از درد نامعلوم بوده و این تصـورات آن ها را مشـوش می نماید و اضـطراب غیرقابل وصفی همه وجود آن ها را در بر می گیرد، امـا اگـر در حـال حاضـر مـادر هسـتند خاطرات زایمان پیشین و توقعات آن ها از زایمـان در پیش رو، آن ها را وحشت زده می نماید.

به گفته محققان، وقتـی این اضطراب و یا ترس از مـرگ در حـین زایمـان خیلی شدید باشد، فوبیایی به وجود می آید کـه بـه آن توکوفوبیا اطلاق می گردد. کلمه توکوفوبیا یـک کلمـه یونـانی بـوده کـه از دو بخش توکو به معنای زایمان و فوبیا به معنای ترس تشکیل شده است. توکوفوبیا، در پزشکی به عنوان یـک حالـت پاتولوژیـک شناخته شده که با ترس و جلوگیری از فرزنددار شدن باوجود علاقه به داشتن فرزند توصیف می گردد.

ترس، مستقیماً عامل بسیاری از سختی های پیش بینی نشده در زایمـان اسـت. تـرس هنگـام زایمـان موجـب ایجـاد حلقـه معیـوب انقباضات و مـداخلات پزشـکی می گردد و همـین مسئله خـود باعـث ایجـاد تـرس بـیشتـر شـده و احتمال تجربه یک زایمان سخت را افزایش می دهد. همچنین ترس باعث می گردد زنان درد بیشتری را در حین حـاملگی تجربـه کننـد و ایـن موضوع می تواند تجربـه بـدی از زایمـان به جای بگذارد و خطـر مـداخلات جراحـی حـین زایمـان را افزایش دهد.

در رابطه با این موضوع، تیمی چهار نفره از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دست به انجام مطالعه ای مروری زده اند که در آن توکوفوبیا یا ترس پاتولوژیک از زایمان به طور عمیق مورد آنالیز واقع شده است.

این مرور سیستماتیک با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی بین المللی PubMed، Scopus، Web of Science، Google Scholar، Science Direct و پایگاه های اطلاعاتی داخلی Magiran و SID به همراه جستجوی دستی در منابع صورت گرفته است.

نتایج آنالیز های فوق نشان می دهد که توکوفوبیا، ترسی شدید و پاتولوژیک از زایمان بوده و در طبقه بندی اختلالات روان پزشکی بر اساس راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، نسخه چهارم (DSM-IV) به عنوان یک فوبیای اختصاصی تقسیم بندی می گردد.

دراین باره، کاملیا روحانی، پژوهشگر گروه آموزشی پرستاری سلامت جامعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و همکارانش می گویند: شیوع توکوفوبیا در زنان باردار در 18 کشور دنیا حدود 14 درصد تخمین زده شده است. علائم این اختلال می تواند با بی خوابی، گریه، بی قراری، افسردگی و یا اضطراب و همچنین نگرانی شدید از زایمان ظاهر گردد.

برای برطرف این اختلال، راهبردهای روان شناسی، درمان های شناختی- رفتاری و دارویی در مطالعات مختلف به کار برده شده است.

به بیان محققان فوق، تـرس از زایمـان و شـرایط روانی مربوط به آن، می تواند در انتخـاب روش زایمان نیز بسیار مهـم باشـد. زنـان بـاردار بـا اختلال توکوفوبیا به همکاری نزدیک بین اعضـای تـیم بهداشـتی- درمـانی شـامل مامـا، روان پرستار و روان پزشک احتیاج دارند. این همکاری می تواند در زنـانی کـه علائم شـدید اضطراب و دیگر اخـتلالات روانـی را بـه دنبـال توکوفوبیا تجربه می نمایند، باعـث جلـوگیری از مسائل مامایی و روانـی در حـین بـارداری و زایمان گردد.

نتایج این مطالعه جالب که در فصل نامه حیات متعلق به دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران منتشر شده است، می تواند به عنوان یک راهنما به تیم بهداشـتی - درمـانی در شناسایی و غربـالگری زنـان در معـرض خطـر توکوفوبیا و اجرای مداخلات روانی پیش از حاملگی یاری کنـد و درنهایت شـاید بتوانـد در کـاهش آمار سزارین در این گروه از زنان نیز تأثیرگذار باشـد.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 28 مهر 1400 بروزرسانی: 28 مهر 1400 گردآورنده: 1com.ir شناسه مطلب: 37616

به "توکوفوبیا، عامل اصلی فرار از زایمان طبیعی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توکوفوبیا، عامل اصلی فرار از زایمان طبیعی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید