در دشت های زرندیه شرایط آب ، همچنان قرمز است
به گزارش مجله یک کامپیوتر، خبرنگاران/مرکزی مدیر امور منابع آب شهرستان زرندیه گفت: با وجود بارش های مطلوب اجرا شده در دوسال آبی اخیر، اما شرایط آبی دشت های این شهرستان همچنان بحرانی است و در حالت قرمز قرار گرفته است.
جمال محمدی در گفت وگو با خبرنگاران، اظهار کرد: شهرستان زرندیه با تشدید خشکسالی در چند سال گذشته بالغ بر 37 میلیون مترمکعب کسری حجم مخزن سالیانه دارد و متاسفانه با وجود تمام تلاش های صورت گرفته در جهت مجاب کردن بهره برداران به بهره برداری مجاز تعدادی از بهره برداران از منابع آب زیرزمینی در شهرستان زرندیه همچنان اضافه برداشت دارند.
وی با بیان اینکه سالانه حدود 180 میلیون مترمکعب آب در دشت زرندیه استحصال می شود، افزود: صرفه جویی و استفاده بهینه از آب باید در دستور کار مردم قرار گیرد، چراکه با ادامه فرایند خشکسالی در سال های اخیر، سطح آب سفره های زیرزمینی در دشت های این شهرستان سالانه حدود 85 سانتیمتر افت کرده است.
محمدی افزود: بر اساس اعلام وزارت نیرو، از دهه 40 محدوده مطالعاتی دشت زرندیه ممنوعه اعلام شده وهر 5 سال یک بار مورد بررسی قرار گرفته است و آخرین بار در سال 96 این ممنوعیت شامل ممنوعیت حفر چاه جدید عمیق، نیمه عمیق، احداث قنات یا هرگونه افزایش بهره برداری، به مدت 5 سال تمدید و اطلاع رسانی شد، اما در مواجهه با بحران کم آبی در زرندیه باید سازوکار جدی تری اتخاذ کرد.
مدیر امور منابع آب شهرستان زرندیه در بخش دیگری از این گفت وگو به بارش های مطلوب بهاره امسال اشاره کرد و افزود: با ورود سامانه بارشی به این شهرستان تمامی بندهای خاکی و سدهای زرندیه در بخش مرکزی و خرقان پر شده و سرریز کرده است.
وی افزود: سدعلیشار خرقان به گنجایش 400 هزار متر مکعب از حدود یک ماه پیش به تراز نهایی آب رسیده و سرریز کرد که سرریز آن به سد ورامه خرقان می ریزد. این سد خاکی نیز طی روزهای اخیر سرریز کرده و پس از جاری شدن در رودخانه ها وارد دشت مرکزی می شود.
وی افزود: بند خاکی شهر خشکرود در بخش مرکزی زرندیه که با حجمی بالغ بر دو میلیون متر مکعب با هدف تغذیه مصنوعی آبخوان و سفره های زیرزمینی دشت مرکزی زرندیه احداث شده بر اثر سیلابی شدن نقاط بالادستی به میزان 10 متر مکعب بر ثانیه، پس از 15 سال برای اولین بار سرریز کرد.
محمدی با اشاره به آورد مناسب بارش های دو سال آبی اخیر اظهار کرد: با وجود بارش های خوب، اما همچنان شرایط بحرانی دشت زرندیه ادامه دارد و از آنجاکه یک میلیارد و 50 میلیون متر مکعب آب کسری آب در مخازن آبی شهرستان وجود دارد باید حداقل 10 الی 15 سال دیگر علاوه بر رعایت برداشت در حد مجاز از منابع آب زیر زمینی، شاهد بارش های گسترده ای با حجم بالا باشیم تا بتوان این کسری را جبران کنیم.
وی بر استمرار اجرای طرح تعادل بخشی در دشت بحرانی زرندیه تاکید کرد و افزود: مردم همچنان باید در مصرف آب صرفه جویی کنند و کشاورزان نیز با خاموش کردن چاه های آب کشاورزی در فصول بارندگی و نیز تجهیز مزارع و باغات به سیستم آبیاری نوین و پرهیز از کشت محصولات با نیاز آبی بالا تداوم کسری آب را کاهش دهند.
محمدی با اشاره به افزایش بارندگی های این شهرستان نسبت به درازمدت و کاهش 20 درصدی نسبت به سال آبی گذشته اظهار کرد: از ابتدای سال آبی گذشته (مهرماه 97 تا خاتمه فروردین ماه) در مجموع 327 میلیمتر باران در زرندیه باریده است در حالی که از ابتدای سال آبی جاری(مهرماه 98) تا به امروز 274 میلیمتر باران در ایستگاه های هواشناسی شهرستان ثبت شده است، همچنین در پی بارش های اخیر در مجموع 44 میلیمتر باران در زرندیه باریده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا