دیدنی های شهرستان اردستان
به گزارش مجله یک کامپیوتر، از جمله جاذبه های گردشگری و دیدنی های اردستان می توان به مسجد جامع اردستان، قنات دوطبقه مون، مقبره امیر اویس و ... نام برد. اردستان شهری در 118 کیلومتری شمال شرق اصفهان است.
خبرنگاران | سرویس گردشگری - اردستان در 118 کیلومتری شمال شرقی شهر اصفهان و در راستا کاشان به سمت نائین و یزد قرار گرفته است. آب و هوای این شهرستان گرم و خشک بوده و بیش ترین درجه حرارت در تیر و مرداد و کم ترین آن در دی و بهمن است. پوشش گیاهی این ناحیه از گونه استپ بیابانی است. برخی مورخان اردستان را زادگاه کاوه آهنگر دانسته اند و اهالی منطقه، خانه و باغی را که در محله کبودان واقع است را به باغ کاوه موسوم گردانیدند. در این مطلب نگاهی به مهم ترین دیدنی های اردستان انداخته ایم.
موقعیت جغرافیایی اردستان بر روی نقشه
1. مسجد جامع اردستان
مسجد جامع اردستان که یکی از نمونه های منحصر به فرد مساجد چهار ایوانی ایران و نخستین آهنها به شمار می آید که در مرکزیت محله محال واقع شده است، در قرن سوم قمری به دستور عمربن عبدالعزیز آجلی بر روی بنای آتشکده ای که هنوز آثار آن در گوشه ای از مسجد دیده می گردد، به سبک مسجدهای عربی ساخته شده و مجموعه کم نظیری شامل مدرسه حاج حسین نورالدین، آب انبار حاج حسن، راسته بازار، میدان تعزیه، حمام و قلعه میان شهر در کنار آن واقع شده است. مسجد جامع اردستان که طی دوره های آل بویه، سلجوقی و… مورد بازسازی قرار گرفته، ویژگی خاص مساجد قبل از ایلخانیان (قرن هشتم به بعد) و عدم استفاده از کاشی های لاجوردی را دارد و تمام آن از خشت و گل ساخته شده است.
نمایی از مسجد جامع اردستان
2. قنات دو طبقه مون
قنات دو طبقه مون اردستان در محله مون، یکی از محلات شهرستان اردستان در استان اصفهان واقع است. این قنات در این محله شامل دو طبقه است که در هر طبقه آن آبی مستقل جریان دارد که هیچ یک از آن دو به دیگری نفوذ نمی نماید. این قنات 800 سال پیش احداث شده که تنها قنات دو طبقه دنیا است.
قنات دو طبقه مون
3. مقبره امیر اویس
از سرداران عصر شاه اسماعیل صفوی می باشد که درسال 920 (هـ .ق) کشته شده ودر این محل سنگ مزار آن شامل سنگ قبر عمودی و افقی می باشد که در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد است.
تصویری از مقبره امیر اویس
4. منطقه شکار ممنوع خارو
مهمترین و بکر ترین زیستگاهی که در نزدیکی پارک ملی کویر واقع شده است زیستگاههای شمالی شهرستان اردستان و در راس آنها منطقه شکار ممنوع خارو است. منطقه شکار ممنوع خارو که با مساحت 100 هزار هکتار با فاصله اندکی از مرزهای جنوبی پارک ملی کویر واقع شده است، قبل از حفاظت در سالیان گذشته از مهمترین شکارگاههای استان اصفهان و دشت کویر مرکزی شناخته میشده است، تا قبل از سال 1363 که گورخر دیگر از پارک ملی کویر گزارش نشد، گله های گورخر در منطقه خارو مرتبا توسط مردم محلی دیده می شدند و این منطقه آخرین زیستگاه گورخر استان اصفهان در این سالها بوده است.
این منطقه همچنین زیستگاه مناسبی برای جبیر، قوچ و میش و کل وبز هم هست. گزارشات مردم محلی از یوزپلنگ در این منطقه کاملا قابل توجه است. در اواخر دهه هفتاد، یکی از شکارچیان اقدام به زنده گیری دو توله یوز در این منطقه می نماید که البته از سرنوشت دقیقشان اطلاعی از دست نیست. در 5 سال گذشته هم دامداران و بویژه شترداران چندین بار یوز را از این منطقه گزارش نموده اند.
یوز یکی از حیات وحش در منطقه شکار ممنوع خارو
5. قنات ارونه
قنات ارونه از قنات های معروف استان اصفهان قنات ارونه شهر اردستان است که در واقع یک نهر پرآب زیر زمینی می باشد. این قنات متعلق به قرون بسیار دور و قبل از اسلام می باشد که بیش از یکهزار سال قبل از اسلام حفر شده و جزو آثار باستانی ایران به شمار می رود. مدتی که محققان و پژوهشگران برای عمر این قنات تخمین زده اند کمتر از دو هزار و پانصد سال نیست. این قنات در نظر اصطخری جغرافیدان قرن چهارم هجریقناتی بسیار عظیم و شگفت آمده است.
جگسون نیز درباره آن می نویسد از قنات های شگفتی است که هنوز باقی مانده است. مورخین احداث این قنات را به اروند شاه بن کی پشن بن کیقباد بن زاب بن نوذران بن منوش بن نوذر بن منوچهر نسبت داده اند نام اروند شاه در تاریخ داستانی ایران قبل از اسلام آنهم یکبار برای پدر لهراسب شاه به این ترتیب لهراسب شاه بن اروند شاه بن کی پشن بن کیقباد آمده است و بهمن پسر اسفندیار از این خانواده، آتشکده مهر اردشیر را در اردستان ساخته است.
تقسیم آب قنات ارونه مبنای بسیار قدیمی دارد و از زمانهای گذشته آغاز شده و مطمئنا مربوط به پیش از اسلام و شاید قبل از تاریخ است و همچنان ادامه داشته، تا اینکه در دوره هلاکوخان مغول، خواجه نصیرالدین طوسی ان را فرزه بندی نموده است هنگامی که خواجه نصیر الدین طوسی به همراه هلاکوخان مغول نوه چنگیز خان وارد اردستان شد به دلیل اختلافی که بین مردم اردستان بر سر تقسیم آب قنات ارونه بوده آب آنرا به بیست سهم و نصف سهم تقسیم کرد. این تقسیم را برخی نیز به شیخ بهائی نسبت می دهند.
آب جاری شده از قنات ارونه
6. کوه دوروچین
کوه دوروچین یا دورچمن بخشی از کوه های مرکزی ایران است که در شمال شرقی استان اصفهان و غرب شهرستان اردستان واقع شده است. ارتفاع این کوه 3002 متر از سطح دریا می باشد. در اختیار داشتن تجهیزات کوهنوردی برای صعود به قله کوه الزامی است.
تصویری زمستانی از عکس کوه دوروچین
پیشنهاد خبرنگاران
در کتار دیدنی های اردستان می توانید صنایع دستی محلی و محصولات کشاورزی این شهر را نیز خریداری کنید. انار اردستان یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی این منطقه به شمار می آید.
منابع: ویکی پدیا، سیری در ایران
منبع: setare.combestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا