روش های نگهداری، پرورش و تکثیر گیاه کالانکوئه کریسمس

به گزارش مجله یک کامپیوتر، با فرا رسیدن فصل پاییز و کوتاه شدن طول روز بسیاری از گیاهان گل های خود را شکوفا می نمایند. گیاهانی مثل بنت قنسول، کالانکوئه کریسمس و داوودی از جمله گیاهان روز کوتاه محسوب می شوند که در فصول پاییز و زمستان به گل دهی می رسند. این گیاهان زیبا با گل های رنگارنگ خود چشم انداز سرد پاییزی را در خانه به بهار تبدیل می نمایند.

روش های نگهداری، پرورش و تکثیر گیاه کالانکوئه کریسمس

به گزارش خبرنگاران، در بین این گیاهان کالانکوئه کریسمس جزء مقاوم ترین گیاهان مخصوص آپارتمان و فضای آزاد است. این گیاه با برگ های قاشقی و سبزِ دائمی متنوع ترین و بادوام ترین گل ها را دارد. در این مطلب همراه ما باشید تا با اصول پرورش، نگهداری و تکثیر گیاه کالانکوئه کریسمس آشنا شوید.

گیاه کالانکوئه کریسمس را می توان یکی از پرطرفدارترین گیاهان آپارتمانی دانست. علت محبوبیت این گیاه به علت شیوه آسان در نگهداری و ظاهر بسیار زیبای آن است. کالانکوئه کریسمس مقاومت بالایی نسبت به شرایط متفاوت اقلیمی دارد. این ویژگی موجب شده است تا محیط نگهداری گیاه محدود به فضای بسته آپارتمان نباشد. گیاه کالانکوئه کریسمس را می توان در منطقه های که زمستان معتدلی دارند، در محیط باغچه یا تراس منزل نگهداری کرد. فصل گل دهی این گیاه اواخر پاییز و زمستان است. زمان تکثیر کالانکوئه کریسمس فروردین و شهریور ماه است.

گیاه شناسی

کالانکوئه یکی از اعضای عظیم خانواده Crassulaceae است که شامل گونه ها یا ساکولنت های زیادی می شود. گیاه اشک تمساح و ساکولنت لب سوخته دو گونه از گروه کالانکوئه است. بعضی از گونه های کالانکوئه خوراکی و دارای خواص درمانی بسیاری هستند؛ اما کالانکوئه کریسمس با نام علمی Kalanchoe blossfeldiana و اسامی مختلف از جمله flaming Katy، widows-thrill و Christmas kalanchoe از رایج ترین نوع گیاه زینتی در گروه کالانکوئه هاست. منشا و زیستگاه اصلی گیاه کالانکوئه کریسمس منطقه ها گرمسیری آفریقا، آسیا و ماداگاسکار است.

تعیینات ظاهری گیاه

کالانکوئه کریسمس گیاهی بوته ای، همواره سبز و چندساله با برگ ها و ساقه سبز، گوشتی و آبدار است. برگ های براق و چرمی گیاه به صورت پر پشت، بیضی شکل و لبه دار رشد می نمایند. ساقه اصلی گیاه تک شاخه ای یا منشعب است. بوته کالانکوئه حدبیشتر تا 50 سانتی متر رشد می نماید. گل های این گیاه در رنگ های مختلف سفید، صورتی، زرد، قرمز، نارنجی و ترکیبی از این رنگ هاست. گل ها ستاره ای و چهاربرگ یا پُر پَر و انبوه به صورت دسته ای در اواخر پاییز، زمستان و بعضی منطقه ها در اوایل بهار رویش دارند. قسمت هایی از این گیاه مثل ساقه های جوان در صورت بلعیدن سمی هستند.

منشا گیاه

استفاده از گیاه کالانکوئه کریسمس به اسم گیاه آپارتمانی به زمان های دور برمی شود. در سال 1927 گیاه کالانکوئه به وسیله تاجر و گیاه شناس آلمانی روبرت بلاسفلد از ماداگاسکار به فرانسه برده شد. بعد از اینکه گیاه به اسم گل آپارتمانی پرورش یافت، در سال 1932 میلادی به کالانکوئه بلوسفلدیانا ملقب شد. پرورش دهندگان گل و گیاه در دانمارک و هلند یاری کردند تا گیاه کالانکوئه کریسمس در دهه 1980 در سطح بین المللی معرفی و شناخته شود. اکنون این گیاه زیبا در بیشتر منطقه ها جهان از محبوبیت خاصی برخوردار است. در طی این سال ها با روش های مختلف و اصلاحات ژنتیکی تنوعی در رنگ، شکل و مقدار گل های کالانکوئه کریسمس رخ داد.

کالانکوئه کریسمس گیاهی برای هدیه

طولانی بودن عمر و تنوع در رنگ گل های این گیاه آن را به مناسب ترین گیاه برای هدیه دادن تبدیل نموده است. جالب است بدانید که هر رنگ گل کالانکوئه نماد یک روز خاص است. برای مثال برای هدیه دادن گیاه کالانکوئه کریسمس در روز زن یا شب یلدا این گیاه را با گل های قرمز و برای روز تولد این گیاه را با گل هایی به رنگ صورتی خریداری می نمایند. گیاه کالانکوئه کریسمس نماد استقامت، عشق و محبت پایدار است.

محل نگهداری

با اینکه گیاه کالانکوئه کریسمس گیاهی آپارتمانی محسوب می شود؛ اما در بعضی از منطقه ها کشورمان می توان آن را در محیط باز حیاط (در باغچه و زیر سایه درختان) یا در گلدان (تراس خانه) نگهداری کرد. این گیاه زیبا را می توان در بیشتر شهر های ایران در فضای باز پرورش داد؛ اما نور مستقیم خورشید و گرمای تابستان و سرما و یخبندان زمستان ممکن است گیاه را از پای درآورد. در این مواقع باید گیاه را به محیط مناسب منتقل کرد. کالانکوئه کریسمس برای گل دهی به روش طبیعی به محیط طبیعی نیاز دارد.

تا زمانی که گیاه سرما (حدبیشتر تا 5 درجه سانتی گراد) و شب های بلند سال (اواخر پاییز و زمستان) را تجربه نکند، به مرحله گل دهی نخواهد رسید. البته زمان گل دهی در فضای آپارتمان یا گلخانه های سرپوشیده (به روش مصنوعی) ممکن است تغییر کند.

پرورش و نگهداری از گیاه کالانکوئه کریسمس

نور

کالانکوئه کریسمس گیاهی نور دوست است. محیط تاریک موجب کوچک شدن برگ ها و رشد علفی گیاه می شود. گیاه در محیط تاریک مورد هجوم آفات قرار می گیرد و هیچ گاه به گل نمی نشیند. برترین محل برای نگهداری از کالانکوئه پر نورترین قسمت خانه؛ یعنی پشت پنجره های نورگیر است. در صورتی که گیاه را در حیاط نگهداری می کنید، آن را زیر سایه درختان یا محیط سایه آفتاب قرار بدهید. مراقب باشید که نور گرم و شدید ظهر تابستان به گیاه کالانکوئه آسیبی نزند.

آبیاری

گیاه کالانکوئه کریسمس به کم آبی مقاوم است؛ اما آبیاری آن باید منظم انجام بگیرد. زمان آبیاری گیاه بستگی به نوع خاک، مقدار نور، شدت گرما و رطوبت محیط دارد. در صورتی که گیاه در معرض دمای هوا بالا و نور شدید باشد، خاک گلدان یا باغچه زودتر خشک می شود. با تماشا خشکی سطح خاک گیاه را آبیاری کنید.

خاک

تقریبا در هر نوع خاک (سبک، نیمه سبک و زهکش دار) می توان گیاه کالانگوئه کریسمس را کاشت. برترین خاک ترکیب 50 درصد ماسه اطراف رودخانه آب شیرین، 10 درصد کود پوسیده دامی، 30 درصد خاک برگ جنگلی و 10 درصد پرلیت است.

دما

کالانکوئه کریسمس در دمای معمولی اتاق به خوبی رشد می نماید. دمای زیر 5 درجه سانتی گراد و بالای 40 درجه سانتی گراد برای گیاه مضر است. در دما های پایین کافی است که زمان آبیاری گیاه را به تعویق بیاندازید. گیاه در هوای گرم به آبیاری بیشتری نیاز دارد.

کوددهی

برای تغذیه و کوددهی گیاه بهتر است در فصل رشد (پاییز تا بهار) اقدام به کوددهی کنید. استفاده از کود های کامل مایع یا محلول در آب برای تغذیه گیاه مناسب است. بعلاوه می توانید از کود پوسیده دامی به خصوص کود پوسیده گاو بهره ببرید.

تعویض گلدان

گیاه کالانکوئه کریسمس ریشه های عمیقی ندارد، به همین علت نیاز به تعویض سالانه گلدان گیاه نیست. برترین گلدان برای کاشت این گیاه گلدان های سفالی است. گلدان سفالی دمای خاک را برای سلامت ریشه متعادل نگه می دارد و رطوبت را حفظ می نماید. قبل از جابه جایی و کاشت گیاه در گلدان تازه حتما از وجود حفره تخلیه آب در کف گلدان مطمئن شوید.

تکثیر گیاه کالانکوئه کریسمس

برترین روش تکثیر و ازدیاد گیاه کالانکوئه کریسمس به وسیله قلمه است. با این حال روش های دیگری، چون تقسیم پاجوش و تکثیر با برگ هم انجام می شود. روش های تکثیر کالانکوئه کریسمس معمولا در فصل بهار صورت می گیرد؛ اما خنکای هوا در شب های شهریور ماه هم زمان مناسبی برای تکثیر این گیاه است.

تکثیر به وسیله قلمه و پاجوش در گیاه کالانکوئه نسبت به ازدیاد با برگ بیشتر مرسوم است. در روش تکثیر با قلمه باید قلمه های جوان و سبز به طول 10 سانتی متر را از گیاه اصلی جدا کنید. ریشه دار کردن قلمه به وسیله قرار دادن در آب یا کاشت مستقیم در خاک صورت می گیرد. قلمه ها را در بستر خاک سبک و به صورت عمودی (یا افقی) بکارید، به طوری که 4 سانتی متر از قلمه در خاک باشد.

برای کاشت به روش افقی باید قسمت کمی از قلمه را با خاک بپوشانید. گیاه را در محیط سایه آفتاب و خنک قرار بدهید و خاک بستر کشت را پس از کمی خشک شدن با آبپاش غبارپاشی کنید. روش تکثیر با پاجوش هم در هنگام تعویض گلدان گیاه انجام می گیرد. معمولا گیاه کالانکوئه کریسمس پس از رشد در یک سالگی پاجوش می زند. پاجوش ها را با چاقو تیز از بوته اصلی جدا کنید و در بستر کشت مورد نظر بکارید.

نکته

تکثیر گیاه به وسیله قلمه نه تن ها موجب ازدیاد گیاه می شود، به سلامت گیاه یاری می نماید. گیاهان قدیمی کالانکوئه معمولا پس از گذشت یک سال دچار بیماری های قارچی، پوسیدگی ساقه و ریشه می شوند. در نتیجه برش ساقه های جوان برای تکثیر و حذف گیاهان قدیمی روشی است که باید هر ساله برای این گیاه به کار گرفته شود.

آفات و مسائل گیاه کالانکوئه کریسمس

آفات

در صورت مهیا نبودن شرایط ایده آل نگهداری و پرورش گیاه کالانکوئه کریسمس به سرعت گیاه مورد هجوم شته ها و قارچ ها قرار می گیرد. نور کم یا زیاد، آبیاری نامنظم و دمای نامناسب شرایطی است که به ازدیاد انواع آفت ها یاری می نماید. شپشک آرد آلود، شته ها و کنه ها از جمله آفت های مضر گیاه کالانکوئه محسوب می شوند که با سموم خاص محلول در آب می توان گیاه را درمان کرد. وجود قارچ ها هم موجب سیاه شدن یا له شدن ساقه و برگ گیاه می شوند. لکه های سفید یا قهوه ای نشان از هجوم قارچ هاست که با قارچ کش ها قابل درمان است.

مسائل

باریک شدن و دراز شدن گیاه که معمولا با کوچک شدن برگ ها همراه است، نتیجه نور کم محیط است. این گیاه به نور فراوان نیاز دارد. برای درمان گیاه را در طی ده روز آرام آرام به منبع نور نزدیک کنید. رنگ پریدگی برگ های گیاه نشان از 3 عامل است. یکی نور شدید خورشید، دوم تشنگی گیاه و سوم پوسیدگی ساقه یا ریشه گیاه. عامل را تعیین کنید. اگر مشکل پوسیدگی ریشه و ساقه بود، بهتر است ساقه های جوان را از گیاه جدا کنید و به روش قلمه آن ها را در بستر کشت جدا بکارید. پوسیدگی ساقه و ریشه معمولا در گیاهان مسن و در شرایط آبیاری زیاد و محیط تاریک اتفاق می افتد.

زرد شدن برگ های گیاه کالانکوئه کریسمس نتیجه آبیاری زیاد است. پس از خشک شدن سطح خاک گیاه را آبیاری کنید. قرمز شدن لبه برگ های گیاه نتیجه نور فراوان و سرمای هواست. این عارضه معمولا در زمستان ایجاد می شود و مسئله ای برای گیاه ایجاد نمی نماید. این رویداد بیشتر برای گیاه کالانکوئه کریسمس گل قرمز تک گلبرگ اتفاق می افتد.

بانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما

منبع: فرارو
انتشار: 18 شهریور 1400 بروزرسانی: 18 شهریور 1400 گردآورنده: 1com.ir شناسه مطلب: 63245

به "روش های نگهداری، پرورش و تکثیر گیاه کالانکوئه کریسمس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روش های نگهداری، پرورش و تکثیر گیاه کالانکوئه کریسمس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید