موفقیت در کنکور، معین کننده سرنوشت و ضامن خوشبختی نیست، سیستم آموزشی کشور، باید به سمت خودشناسی برود
به گزارش مجله یک کامپیوتر، طاهر عطاران نقد هایی را به مقوله موفقیت، ناظر بر کنکور به اسم یک مثال، عنوان نمود.

به گزارش گروه اجتماعی خبرنگاران، طاهر عطاران نقد هایی را به مقوله موفقیت، ناظر بر کنکور به اسم یک مثال، عنوان نمود.
این پژوهشگر اجتماعی در برنامه صبح گاهی سلام تهران که 10 تیر از شبکه پنج سیما پخش شد، با اشاره به بلا هایی که موفقیت بر سر انسان ها می آورد، گفت: موفقیت را باید نقد کرد. اگر موفقیت صرفا رسیدن به هدف باشد، بلا های بسیاری سر فرزندان ما می آورد. والدین می خواهند فرزندانشان در کنکور حتی به قیمت دیوانه شدن، رتبه بیاورند. این بار فشار روحی باعث می گردد که فرزند شما به مدرک برسد؛ اما نتیجه ای نداشته باشد. در باب بلا هایی که موفقیت بر ما می آورد، یک دونده را فرض کنید. این دونده اگر در یک متری خط سرانجام زمین بخورد، به لحاظ دید موفقیت، هیچ تفاوتی با کسی که در مسابقه شرکت نکرده، ندارد. موفقیت، مفهومی است که ارزشی برای کوشش، قائل نیست. در این مورد خاص تمام کوشش های فرد نادیده گرفته می گردد. در کنکور هم این موضوع صادق است.
طاهر عطاران در میز روانشناسی برنامه سلام تهران در ادامه به اینکه لزومی ندارد همه افراد به دانشگاه بروند، اشاره نمود و یادآور شد: خیلی از افراد نباید به دانشگاه بروند. چرا به زور داریم فرزندانمان را سوق می دهیم که حتما در یک دانشگاه خاص با یک رتبه خاص پذیرفته شوند و مدرکی بگیرند که به هیچ دردشان نخواهد خورد؟!
او با بیان اینکه موفقیت فرصت اشتباه را از ما می گیرد، اظهار داشت: موفقیت علاوه بر نادیده گرفتن کوشش، فرصت اشتباه را هم از افراد می گیرد. مبحثی در روانشناسی به نام کامل گرایی وجود دارد که به اشتباه در جامعه تحت اسم کمالگرایی جا افتاده است. کمال گرایی خوب است؛ چون هر موجودی باید به سمت کمال خود و خودشکوفایی پیش برود. با قرار دادن همه افراد در راستا کنکور، فرصت اشتباه کردن را از آنان می گیریم. فردی که اشتباه نمی نماید به هیچ جا نمی رسد. یکی از ابزار های پیشرفت، اشتباه کردن است. آدم کامل گرا، 99 را برابر صفر می داند و فقط 100 را برابر با 100 می بیند.
وی در ادامه اضافه کرد: والدین با اینکه جمعیت زیاد فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار را می بینند، باز فرزندان خود را به سمت کنکور سوق می دهند. آن ها گرفتار یک طرح واره غلط ذهنی شدند. باید بدانیم خوشبختی فرزندان ما فقط در کنکور محقق نمی گردد.
این پژوهشگر اجتماعی با اشاره به بلای دیگری که موفقیت بر سر ما می آورد، اسم کرد: مشکل دیگری که موفقیت برای ما به وجود می آورد این است که به ما می قبولاند؛ هدف، وسیله را توجیه می نماید. حاضریم به هر قیمتی حتی تقلب به هدف برسیم. اگر فقط در راستا رسیدن به یک سری اهداف بیفتیم، چون این شرایط دروغین است؛ باعث خراب شدن ساختار وجودی خودمان می شویم و از راستا طبیعی خود فاصله می گیریم. در حقیقت به جای خودشکوفایی، سراغ موفقیت می رویم.
عطاران با بیان اینکه سیستم آموزشی کشور ما باید به سمت خودشناسی برود، این چنین توضیح داد: رقابت کردن برای رسیدن به اهداف یکسان در مورد موجودات متفاوت، اشتباه است. افراد باید با اهداف خودشان سنحیده شوند و به سمت آن حرکت نمایند. در این راستا فرد باید با خود رقابت کند، نه دیگران. سیستم آموزشی کشور باید به سمت خودشناسی برود و دارای سه فاز خودشناسی، ارتباطات و خودشکوفایی باشد. در ابتدا باید فرزندانمان را بر اساس سه معیار استعداد، علایق و ارزش ها بشناسیم. بر مبنای این شناخت، وارد فاز تنظیم ارتباطات او با خود، خانواده، جامعه و خدا شویم. وقتی ارتباطات این موجود تنظیم شد، به صورت اتوماتیک وارد فاز خودشکوفایی می گردد.
وی توصیه های خود به کنکوری ها را این چنین اعلام کرد: ورقه کنکور، سرنوشت شما را مشخص نمی نماید. کوششتان را بکنید و نتیجه را به خدا واگذار کنید. اضطراب را با این جمله که بالاخره یک چیزی می گردد، از خودتان دور کنید. مواردی که از آن ترس دارید را پیش از جلسه کنکور، یادداشت کنید. یک لیوان، آب خنک میل کنید. شب قبل از کنکور خواب کافی داشته باشید و درس نخوانید. در نهایت این را بدانید که چه بسا دارید دنبال قتلگاه خود می روید. برخی وقت ها در آینده به خود می گویید که کاش این راستا را نمی رفتم.
این پژوهشگر اجتماعی در سرانجام به والدین در مورد نحوه مواجهه با فرزند خود در صورتی که نتیجه خوبی در کنکور نگرفته باشد، اظهار داشت: والدین فرصت اشتباه کردن را به فرزند خود بدهند. باید به او بگویند که اشتباه هم یک بخش از زندگی تو و ایستگاهی برای رسیدن به موفقیت است. به او گوشزد نمایند که تا اینجا کوشش خودت را کردی، نگران نتیجه نباش و آن را به خدا واگذار کن. والدین خوشبختی فرزندانشان در خودشکوفایی او ببیند، نه در موفقیت های کور مثل کنکور شرکت کردند.
منبع: خبرگزاری دانشجوآژانس مسافرتی: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه
مجله سامی: مجله سامی، وبلاگ نقد و بررسی کالاها و اخبار تولیدات صنایع