الواح هخامنشی فرصتی برای بازخوانی تاریخ
به گزارش مجله یک کامپیوتر، پیگیری و رایزنی های فراوان دیپلماسی و فرهنگی ایران برای بازگرداندن 1783 لوح هخامنشی ایران از آمریکا یکی از مهم ترین خبرهای حوزه میراث فرهنگی کشور بود که در رسانه های داخلی و خارجی بازتاب فراوانی داشته است. این الواح باستانی در سال 1937 برای اهداف تحقیقی به دانشگاه شیکاگوی آمریکا به امانت داده شد.
علی اصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در مورد الواح هخامنشی بازگشته به ایران گفته است: هنوزچند هزار لوح دیگر در آمریکا مانده و امیدواریم در پارت های بعدی این الواح به کشور برگردد هر چند بسته بندی این الواح که زمان بر است، در حال اجرا بوده و این قول را داده اند که بقیه را هم به کشورمان برگردانند.
مونسان گفته است: بازگشت این الواح اتفاق مبارکی پس از حدود 84 سال است که توسط دولت ایران الواح به شکل امانی به دانشگاه شیکاگو برای مطالعات داده شد. متن این الواح به خط میخی و زبان عیلامی است که خوشبختانه با کوشش های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، وزارت امور خارجه و معاونت حقوقی ریاست جمهوری، پس از 84 سال به کشور برگردانده شدند.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی توضیح داد: این الواح علاوه بر این که به لحاظ قدمت اهمیت دارند، نشان دهنده تمدن بیش از 2550 ساله کشورمان است که موضوع راه ها، مبادلات اقتصادی و حتی میزان کارکرد کارگران در آن ثبت شده که نشان می دهد در آن دوران حقوق تمامی کارگران ثبت و به موقع پرداخت می شده است.
مونسان اظهار کرد: موضوعات اجتماعی بر روی این الواح ثبت و ضبط شده و این 1783 لوح به دلیل آنکه تمدن عظیم کشورمان را نشان می دهد اهمیت زیادی دارد.
الواح پس از یک پرونده پیچیده قضائی به ایران بازگشت
جبرئیل نوکنده، رئیس موزه ملی ایران هم در حاشیه رونمایی از الواح هخامنشی گل نبشته های باروی تخت جمشید در قزوین، اظهار کرد: اطلاعات حاصل از گل نبشته های هخامنشی درک عمیقی از هنر، اقتصاد و اجتماع دوره هخامنشیان را در اختیار ما می گذارد که این الواح پس از یک پرونده پیچیده قضائی و صدور رأی به نفع ایران به کشورمان برگردانده شده است.
رئیس موزه ملی ایران گفت: الواح هخامنشی شامل بیش از 30 هزار قطعه انواع لوح گلی و سنگی هستند که اسفند سال 1311 به خط عیلامی و میخی کشف شدند و سه سال بعد با توافق دولت وقت ایران و آمریکا برای انجام امور پژوهشی و مطالعاتی و رمزگشایی و ترجمه متون درج شده در آن ها به طور امانت به موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو امانت داده شد.
نوکنده توضیح داد: در این الواح تمام اسناد اقتصادی و حساب داری و حقوقی مربوط به کارگران تا مقامات ارشد حکومتی و پادشاهان به صورت روزانه ثبت شده است.
رئیس موزه ملی ایران اظهار کرد: بازگشت الواح هخامنشی در چندین مرحله به کشور اجرا شده به طوری که در سال 83 برای بازگشت بخش دیگری از این الواح توافق شد اما آمریکایی ها به بهانه های مختلف از تحویل آن خودداری کردند تا انتها موضوع در دادگاه مطرح شد که فرآیند آنالیز حقوقی در دادگاه حدود 14 سال طول کشید و انتها با رای دادگاه شاهد بازگشت این آثار ارزشمند به کشور بودیم.
نوکنده یادآور شد: یکی از کارهای خوبی که شروع شده برپایی نمایشگاه های موقت برای عرضه آثار ارزشمند ملی و بین المللی است تا مردم نقاط مختلف کشور بتوانند به راحتی از این آثار دیدن نموده و با هویت تاریخی و فرهنگی خود آشنا شوند و نمایشگاه های موقت خون تازه ای برای موزه ها هستند تا این مکان ها رونق بیشتری پیدا نمایند.
وی افزود: برای برگزاری نمایشگاه های موقت از آخرین یافته های باستان شناسی در موزه های مختلف کشور آمادگی لازم وجود دارد و این کار در سراسر کشور ادامه خواهد یافت.
قزوین تا مهرماه میزبان الواح هخامنشی
علیرضا خزائلی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین هم در این باره گفت: الواح به نمایش گذاشته شده در قزوین شامل 40 قطعه از الواح هخامنشی بازگشته از آمریکا به ایران است.
وی اضافه نمود: این الواح حاوی اطلاعات با ارزشی از نحوه پرداخت دستمزد و تاریخ آن، تعداد صنعتگران و کارگران ایرانی و غیرایرانی، چگونگی جابه جایی کالاها، غلات، میوه ها، حیوانات، هزینه های سفر و گزارش های سالانه، اطلاعات مفید اماکن تاریخی همچون اشاره به شهر شیراز، شکل و نوع بایگانی ها، نام ایزدان، اسامی خانواده پادشاهی و همچنین مقامات حکومتی دوران هخامنشی به خط عیلامی هستند و تاریخ گذاری آن ها به اواسط دوران حکومت داریوش اول هخامنشی مربوط می گردد.
40 لوح رونمایی شده تا مهرماه سال جاری در موزه شهر قزوین برای بازدید عموم به نمایش گذاشته می گردد که این آثار از نمونه های پر بازدید ملی است.
بازگشت آثار تاریخی ارزشمند کشور از اقصی نقاط دنیا و حفظ هویت های فرهنگی و تاریخی خبر مسرت بخشی است که می تواند غرور ملی را تقویت نموده و زمینه آشنایی بیشتر مردم با این فرهنگ غنی را بیشتر کند.
مهر نوشت، برپایی نمایشگاه از آثار تاریخی بازگشته به کشور و نمایش آن در موزه های استانی کار خوبی است که می تواند زمینه آشنایی آسان مردم نقاط کشور با میراث گهربار کشور را مهیا کند.
منبع: گردشبانوبلاگ خرید: وبلاگ خرید | این سیستم پیشرفته وبلاگدهی برای فروشگاه های اینترنتی است.
مینی نت: مینی نت، با برگزیده آخرین اخبار جراید و روزنامه ها همراه ما باشید.