توصیه های تغذیه ای برای کنترل عوارض دهانی در سرطان
به گزارش مجله یک کامپیوتر، یک دکترای تخصصی تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه بیماران مبتلا به سرطان در حین درمان با عوارض دهانی روبرو می شوند، توصیه هایی را برای کنترل این عارضه ها ارائه داد.

مهسا موذن، در این خصوص گفت: شیمی درمانی و پرتودرمانی با آسیب رساندن به غدد بزاقی می تواند با خشکی دهان همراه باشد. اما اغلب این امر موقتی بوده و مدتی پس از خاتمه درمان رفع می گردد.
موذن اعلام نمود: التهاب مخاط و ایجاد درد دهان نیز می تواند از عوارض استفاده از داروهای شیمی درمانی خاص، پرتودرمانی و یا جراحی باشد.
وی اضافه نمود: این واکنش ها ممکن است به زخم و عفونت منجر شده و در غذا خوردن، صحبت کردن، چشیدن، جویدن یا بلعیدن اختلال ایجاد کند. التهاب مخاط یک بیماری خود محدود شونده بوده و هدف از توصیه ها کاهش شدت و مدت زمان این مشکل است.
موذن در مورد راهکارهای تغذیه ای کنترل نماینده این عوارض گفت: برای کنترل خشکی دهان یا بزاق غلیظ، روزانه 10-8 لیوان مایعات و برای مرطوب نگه داشتن حفره دهان، مایعات در طول روز و به صورت جرعه جرعه نوشیده گردد.
او گفت: البته جویدن هویج یا کرفس؛ مکیدن انگور یخ زده یا قطعات خربزه نیز توصیه شده و اگر زخم های باز در دهان وجود ندارد، استفاده از غذاهای ترش با هدف تحریک بزاق امتحان گردد.
این متخصص تغذیه با یادآوری اینکه خوردن غذاهای نرم و مرطوب (مثلاً همراه با آبِ گوشت) توصیه می گردد، گفت: به این افراد تاکید می گردد که از مصرف نوشیدنی های الکلی و دهان شویه های حاوی الکل خودداری نمایند.
موذن با بیان اینکه بیماران مبتلا به سرطان برای جلوگیری از خشکی دهان بهتر است هنگام خواب از دستگاه بخور سرد استفاده نمایند، گفت: برای کنترل گلودرد، التهاب مری، درد دهان، التهاب مخاط یا برفک، راهکارهایی وجود دارد که متخصصان آنها را توصیه می نمایند.
این متخصص تغذیه گفت: مصرف غذاهای نرم و مرطوب و پرهیز از غذاهای خشک و زبر، خودداری جدی از مصرف الکل، مرکبات، کافئین، گوجه فرنگی، سرکه و فلفل تند، از توصیه های متخصصان برای کنترل گلودرد، التهاب مری، برفک دهان و ... در بیماران مبتلا به سرطان است.
موذن گفت: این بیماران باید انواع درجات حرارتی غذا را امتحان نمایند تا بتوانند آرامش بخش ترین دمای غذایی را برای خود پیدا نمایند؛ این دسته از بیماران می توانند از اسموتی های درست شده با میوه هایی که اسیدیته پائین دارند، استفاده نمایند.
این دکترای تخصصی تغذیه با یادآوری اینکه خربزه، موز و هلو، اسیدیته پائینی دارند، استفاده از ماست و شیر را در کنترل بعضی از عوارض درمان در بیماران سرطانی، تاثیرگذار دانست.
موذن یادآور شد که معمولا پزشکان برای کنترل عوارضی نظیر التهاب مری، بلع دردناک، درد دهان یا عفونت، در بیماران سرطانی که تحت درمان تخصصی هستند، داروهایی تجویز می نمایند که فرد را باید به مصرف دقیق این داروها مطابق نظر پزشک، توصیه کرد.
منبع: همگردیآژانس مسافرتی: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه
مجله سامی: مجله سامی، وبلاگ نقد و بررسی کالاها و اخبار تولیدات صنایع