خاموشی ها از قبل قابل پیش بینی بود

به گزارش مجله یک کامپیوتر، به گزارش خبرنگاران، علی بخشی، رئیس هیات مدیره سندیکای صنعت برق اظهار کرد: در پنج سال اخیر سهم بخش فراوری از مجموع سرمایه گذاری اجرا شده، حدود 15 درصد بوده است.

خاموشی ها از قبل قابل پیش بینی بود

وی اضافه نمود: معادل ارزی سرمایه گذاری اجرا شده نشان می دهد که فرایند سرمایه گذاری در صنعت برق از سال 1387 نزولی شده و از 6.5 میلیارد دلار در سال 1387 به 630 میلیون دلار در سال 1399 رسیده؛ این فرایند نزولی سرمایه گذاری با فرایند نزولی نرخ رشد افزایش ظرفیت نیروگاهی کشور همخوانی دارد.

بخشی فرایند رشد سالانه تقاضای برق را به طور میانه در 10 سال اخیر، پنج درصد دانست و گفت: فرایند رشد ظرفیت فراوری برق کشور در 10 سال گذشته به طور میانه نزولی بوده و میانه رشد آن سه درصد بوده؛ این تفاوت نرخ رشد منجر به شکاف عرضه و تقاضا می گردد که در نتیجه آن حجم عرضه برق از حجم تقاضای برق جا مانده و منجر به خاموشی می گردد.

وی اضافه نمود: اگرچه استخراج رمز ارزها موجب افزایش تقاضای مصرف برق شده اما اختلاف 10 هزار مگاواتی فراوری و مصرف برق نشان می دهد که اگر فراوری رمزارز هم سال جاری صورت نمی گرفت، باز هم به خاموشی می خوردیم؛ پس موضوع رمز ارزها نمی تواند عامل اصلی خاموشی ها باشد چرا که شکاف بین عرضه و تقاضای برق فرایندی داشته است که از سال های قبل وجود داشته و در سالهای گذشته بارها در این خصوص هشدار داده بودیم.

رئیس هیئت مدیره سندیکای صنعت برق توضیح داد: این صنعت 150 هزار اشتغال مستقیم ایجاد نموده و 2000 شرکت عظیم و کوچک و میانه در آن فعال هستند، سهم یک درصدی از فراوری ناخالص داخلی دارد و سهم ارزش اضافه نموده بخش فراوری، انتقال و توزیع از کل ارزش اضافه نموده صنعت برق 56 درصد تخمین زده می گردد.

وی با بیان اینکه سهم بخش فراوری تجهیزات برقی 44 درصد است، گفت: 10 هزار میلیارد تومان مقدار مطالبات بخش خصوصی از وزارت نیرو است. درحالیکه تنها با تخصیص 1000 میلیارد تومان به سازندگان و پیمانکاران کوچک و میانه امکان نجات تمامی شرکتهای کوچک و میانه فعال صنعت برق ناشی از مطالبات معوق فراهم خواهد شد.

وی اضافه نمود: چرخه معیوب اقتصاد برق که شامل قیمت گذاری برق، کسری بودجه و کاهش سرمایه گذاری می گردد یکی از چالش هاین صنعت شناخته شده، بعلاوه نظام حقوقی و قراردادی یکجانبه و ناکارآمد که شامل عدم تعدیل قراردادها، توقف قراردادها و انباشت بدهی به بخش خصوصی است از دیگر مسائل این صنعت است.

بعلاوه در این نشست پیغام باقری، نایب رئیس هیات مدیره سندیکای صنعت برق با بیان اینکه اصلاح اقتصاد برق به وسیله اصلاح نظام قیمت گذاری، تامین اقتصادی سرمایه گذاری و تسویه مطالبات بخش خصوصی مهم است، گفت: پشتیبانی از ساخت داخل و دانش بنیان، کاهش هزینه و سهولت دسترسی به مواد اولیه، پشتیبانی از بخش فراوری در صنعت احداث و برطرف موانع صادرات برق و خدمات مهندسی مواردی مهم و مورد توجه هستند.

وی اضافه نمود: برای جلوگیری از خاموشی می بایست به افزایش ظرفیت فراوری برق، متنوع سازی سبد عرضه و تغییر مدل کسب و کار فراوری-مصرف برق، بهینه سازی مصرف برق (کاهش شدت مصرف)، اصلاح منحنی بار شبکه برق (پیک سایی)، نوسازی شبکه، بهینه سازی مصرف و توسعه تجدید پذیرها و فراوری برق توجه گردد.

باقری با اشاره به انتظارات صنعت برق از دولت سیزدهم گفت: اصلاح نظام قیمت گذاری، تشکیل نهاد تنظیم مقررات بخشی برق، تخصیص تسهیلات صندوق توسعه ملی برای تامین بخشی از سرمایه طرح های زیربنایی برق، مولدسازی دارایی های راکد صنعت برق، برطرف موانع بهره مندی از ابزارهای بازارسرمایه برای تامین اقتصادی و سرمایه گذاری در صنعت برق، تسویه مطالبات بخش خصوصی و ایجاد انضباط اقتصادی در دستگاه های اجرایی و استفاده از روش هایی مانند اعتباراسنادی داخلی برای پیشگیری از ایجاد بدهی به بخش خصوصی بخشی از انتظارات این صنعت است.

وی ادامه داد: بعلاوه تنظیم قرارداد تیپ باهدف تأمین منافع طرفین قرارداد و تسهیم ریسک و الزام شرکت های تابعه به تبعیت از قرارداد تیپ، ایجاد کارگروه رسیدگی به قراردادهای نیمه تمام و اولویت گذاری و غربالگری قراردادها، اصلاح تبصره 80 قانون بودجه سال 1358 برای افزایش حدود اختیارات وزارت خانه جهت تغییر مبلغ پایه قراردادها متناسب به نوسانات اقتصادی کشور و اولویت دهی به پرداخت مطالبات بخش خصوصی و استفاده از ابزارهای بدهی(اوراق تسویه، اوراق خزانه و تهاتر بدهی¬ها) مواردی هستند که در دولت بعدی باید مورد توجه قرار بگیرند.

نایب رئیس هیات مدیره سندیکا صنعت برق با بیان اینکه اصلاح رژیم حقوقی، تقویت بخش حکمرانی صنعت در برابر بخش تصدی گری وزارت نیرو، تشکیل هیأت عالی نظارت جهت کنترل قدرت بازار شرکت های عظیم و انحصاری دولتی، خرید محصولات ساخت داخل و دانش بنیان و تشکیل کارگروه برطرف موانع ورود به بازار ساخت داخل و دانش بنیان در صنعت برق میبایست مورد توجه دولت بعدی باشد، گفت: اصلاح مقررات خرید ساخت داخل و بکارگیری روش های جایگزین اطمینان از عملکرد تجهیزات و توسعه تجدیدپذیرها و فراوری برق مواردی مهم و ضروری هستند.

منبع: تسنیم

آخرین اخبار اقتصادی را از کانال تلگرام خبرنگاران دنبال کنید.

بانیما

قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما
منبع: تجارت نیوز
انتشار: 1 شهریور 1400 بروزرسانی: 1 شهریور 1400 گردآورنده: 1com.ir شناسه مطلب: 60689

به "خاموشی ها از قبل قابل پیش بینی بود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خاموشی ها از قبل قابل پیش بینی بود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید