طرز تهیه خورش ونوشک مجلسی
به گزارش مجله یک کامپیوتر، خورش ونوشک نوعی غذای کرمانشاهی است که با گوشت قرمز یا سفید و یا بدون گوشت درست می گردد. ماده اصلی مورد استفاده در تهیه این خورش، ونوشک (پسته کوهی) بوده که دارای خواص زیادی برای برطرف بیماری های گوارشی است.
خبرنگاران | سرویس آشپزی - شاید شما نیز نام خورش ونوشک را شنیده باشید. خورش ونوشک نیز مانند خورش خلال ریشه ای کرمانشاهی داشته و از غذاهای مناسب برای ناهار است. در این مطلب طرز تهیه این خورش بسیار خوشمزه آموزش داده خواهد شد.
پسته کوهی درختی خودرو است که ارتفاع آن به 3-2 متر می رسد. زیستگاه اصلی این درخت در استان لرستان است ولی در دیگر نقاط کشور مانند ایلام و کرمانشاه نیز به طور پراکنده یافت می گردد. از میوه این درخت نوعی ترشی خوشمزه درست می نمایند و خشک شده آن نیز دارای مغزی با طعم پسته است که در زبان کردی به آن ونوشک می گویند. این گیاه در خراسان با نام بنه، در لری و لکی قولنگ یا کولنگ و در دزفول بنک خوانده می گردد.
از درخت ونوشک، صمغی به رنگ سبز خیلی روشن، غلیظ و چسبنده حاصل می گردد که استفاده های دارویی زیادی دارد و از آن به عنوان یک ملین قوی در درمان بیماری های گوارشی استفاده می گردد. از این صمغ در تهیه آدامس، عطر ها و خوشبونماینده ها، حشره کش ها، نرم نماینده ها و ضدعفونی نماینده ها استفاده می گردد. میوه درخت ونوشک نیز برای تقویت بدن، تسکین درد کمر، تقویت استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان مفید است و از آن در تهیه خورش ونوشک استفاده می گردد.
طرز تهیه خورش ونوشک
این خورش را طبق دستور اصلی با گوشت قرمز تکه ای یا چرخ نموده درست می نمایند، ولی با گوشت های سفیدی همچون مرغ و بوقلمون نیز قابل تهیه است. افرادی که از رژیم های خاصی پیروی می نمایند و نمی توانند از گوشت استفاده نمایند، می توانند این غذا را بدون گوشت نیز درست نمایند.
مواد لازم | |
گوشت خورشتی | 400 گرم |
ونوشک پاک شده | 200 گرم |
پیاز عظیم | 1 عدد |
گوجه فرنگی عظیم | 2 عدد |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
زعفران دم نموده | 1-2 قاشق غذاخوری |
آبلیمو یا آبغوره | 2 قاشق غذاخوری |
روغن | به میزان لازم |
زردچوبه، نمک و فلفل | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- ونوشک را پاک نموده و حدود 2 ساعت در آب خیس کنید. سپس آن را در آبکش بریزید تا آب آن خارج گردد.
- مقداری روغن در تابه ای بر روی حرارت ملایم داغ کنید، ونوشک را چند دقیقه در روغن تفت دهید و سپس حرارت را خاموش کنید.
- پیاز را به صورت خلالی ریز خرد نموده و با 3-2 قاشق غذاخوری روغن روی حرارت ملایم تفت دهید تا پیاز نرم و سبک شده و کمی رنگ بگیرد.
- مقداری زردچوبه و فلفل سیاه به پیاز اضافه نموده و یکی دو دقیقه دیگر به تفت دادن پیاز ادامه دهید.
- گوشت را به صورت تکه های مکعبی به ابعاد 2-1 سانتیمتر برش زده و به پیاز اضافه کنید.
- گوشت و پیاز را با هم تفت دهید تا تکه های گوشت سرخ شده و رنگ آن ها تغییر کند.
- رب گوجه فرنگی را به گوشت اضافه نموده و 3-2 دقیقه به تفت دادن رب ادامه دهید تا بوی خامی رب گرفته شده و خوشرنگ گردد.
- 2 الی 3 لیوان آب جوش به قابلمه اضافه نموده، درب قابلمه را ببندید و حرارت را ملایم کنید.
- حدود 2 ساعت صبر کنید تا گوشت نیم پز گردد، سپس ونوشک تفت داده را به آن اضافه کنید و درب قابلمه را ببندید تا خورش کاملا بپزد و جابیفتد.
- گوجه فرنگی را شسته و در آب جوش بیندازید تا پوست آن ها به راحتی جدا گردد. پوست و تخم گوجه فرنگی ها را گرفته و گوشت آن ها را به صورت نگینی خرد کنید.
- پس از اینکه گوشت و ونوشک به طور کاملا پخته شد، گوجه فرنگی را به خورش اضافه نموده و نمک و فلفل آن را تنظیم کنید.
- حرارت را ملایم نموده و اجازه دهید خورش کاملا جا افتاده و به روغن بیفتد.
- پس از اینکه آب خورش تمام شد و خورش جا افتاد، زعفران دم نموده و مقداری آبغوره یا آبلیمو به خورش اضافه کنید تا عطر و طعم آن بهتر گردد.
ذکر چند نکته در تهیه خورش ونوشک
- خورش ونوشک را می توانید با ونوشک پاک شده یا خوشه ای درست کنید. شما می توانید دانه های ونوشک را از خوشه جدا کنید یا آن را به صورت خوشه های کوچک تر درآورده و در خورش بهره ببرید.
- افرادی که نمی توانند از گوشت قرمز استفاده نمایند می توانند در تهیه خورش ونوشک به جای گوشت قرمز، گوشت مرغ یا بوقلمون به کار برند. در اینصورت به دلیل زودپز بودن گوشت مرغ، خورش در مدت زمان کوتاه تری آماده می گردد، ولی مراحل طبخ، همان مراحل ذکر شده در فوق است.
- طبخ خورش ونوشک با گوشت تکه ای باعث مجلسی تر شدن غذا می گردد، ولی در صورتی که زمان کافی برای آشپزی نداشته باشید می توانید از گوشت چرخ نموده نیز در تهیه این غذا بهره ببرید.
آیا شما تا به امروز خورش ونوشک را طبخ نموده اید؟ دیدگاه ها و تجربیات خود را در قسمت ارسال نظر با مخاطبان خبرنگاران درمیان بگذارید.
منبع: setare.comآژانس مسافرتی: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه
مجله سامی: مجله سامی، وبلاگ نقد و بررسی کالاها و اخبار تولیدات صنایع