معرفی انواع سبک های موسیقی در جهان

به گزارش مجله یک کامپیوتر، سبک های موسیقی یا ژانر یا گونه، هر سه به ویژگی های یک قطعه موسیقی از نظر دوره زمانی، ریشه های منطقه ای یا جغرافیایی، تکنیک اجرای قطعه و نوع ساز های استفاده شده در قطعه گفته می گردد. تعداد سبک های موسیقی ایرانی و غربی بسیار زیاد است.

معرفی انواع سبک های موسیقی در جهان

خبرنگاران | سرویس فرهنگ و هنر - حتما شما هم بارها شنیده اید که افراد متخصص در امر موسیقی یا حتی غیرمتخصص پس از شنیدن یک قطعه موسیقی در خصوص سبک آن و یا سبک های موسیقی موردعلاقه اشان صحبت نموده اند. اگر می خواهید از قافله عقب نمانید این مقاله را بخوانید تا با مهمترین و معروف ترین سبک های موسیقی آشنا شوید.

انواع سبک های موسیقی

سبک یا ژانر یا گونه هرسه به ویژگی های یک قطعه موسیقی از نظر دوره زمانی، ریشه های منطقه ای یا جغرافیایی، تکنیک اجرای قطعه، نوع ساز های استفاده شده در قطعه و ... گفته می شود. آنچه در ادامه می آید عبارتند از مهمترین سبک های موسیقی.

موسیقی کلاسیک

موسیقی کلاسیک موسیقی آکادمیک و دقیق است که می توان گفت مادر تمام سبک های موسیقی بوده وبیشتر سبک های به وجود آمده برگرفته از موسیقی کلاسیک هستند. شروع این سبک از موسیقی مربوط به سال 500 پس از میلاد است. موسیقی کلاسیک چهار دوران را شامل می شود که عبارتند از: دوران باروک، دوران کلاسیک، دوره رمانتیک و دوره کلاسیک مدرن. سبک کلاسیک دربردارنده حالت های پیوسته و دگرگون شونده است و تضاد و تنوع فراوان در این سبک، از ویژگی های برجسته آن است. در سبک کلاسیک علاقه به تغییرات تدریجی دینامیک، سبب جایگزینی پیانو به جای کلاوسن شد.

موسیقی باروک

باروک در لغت یعنی استادانه زینت دادن و یا ماهرانه درست کردن و موسیقی باروک بیانگر اشرافیت حکومت های اروپایی بوده است. تفاوت اساسی موسیقی باروک نسبت به آثار موسیقی رنسانس تأکید بر ضرب است. در دوره موسیقی باروک ساز های بادی بیشتر مورد استفاده نهاده شدند و فرهنگ جدید ساز های کلاویه ای شروع به شکل گیری کرد. در دوران موسیقی باروک موسیقی سازی و آوازی از یکدیگر تفکیک شدند و قواعد جدید هارمونی و کنترپوان تدوین گشت و امکان مدولاسیون فراهم آمد. از ویژگی های برجسته سبک باروک، می توان به یکنواختی حالت موسیقی اشاره نمود. ریتم ها یا الگو های ملودیک به حالت هایی تعیین اشاره داشتند. این یکنواختی به این معناست که اگر موسیقی شاد شروع شود تا آخر شاد خواهد ماند یا اگر آرام و ملایم شروع شود تا به پایان اینگونه خواهد بود. گفتنی است که آثار آوازی در سبک باروک از این قانون مستثنی هستند.

موسیقی امپرسیونیسم

موسیقی امپرسیونیسم به نوعی سبک موسیقی مدرن را به نمایش می گذارد. این سبک موسیقی در قرن 19، شروع حرکتی به سوی سوبژکتیویسم یا ذهنیت گرایی بود که تجربه ذهنی را اساس همه معیارها و قوانین می داند. هر چه در این سبک جلوتر می رویم، به سوی هنر انتزاعی و نارئالیستی پیش می رود. درموسیقی امپرسیونیسم هنرمند با بها دادن به ابداع، نوآوری و خلاقیت در خلق اثر هنری، به سمت ترسیم دنیا درون خویشتن رفته و از عالم عینیت فاصله می گیرد.

موسیقی مینیمال

اساس پیدایش موسیقی مینیمال تصمیم وقتی گروهی از موسیقیدانان تصمیم گرفتند به جای استفاده از پیچیدگی در فرم ها و فرمول های هارمونی و ملودی درساخته هایشان به فراوری موسیقی ساده روی بیاورند، موسیقی مینیمال یا کمینه گرا، بطور رسمی از دهه 1960 پا به عرصه موسیقی نهاد. مبنای سادگی موسیقی مینیمال، تنزل به سمت المان های پایه در ساخت اثر و تکرار و ماندن بیش از حد در یک ریتم، ملودی، آکورد و تمپوی ثابت، بدون کوچکترین تغییر بود.

موسیقی پاپ

موسیقی پاپ که در دهه 50 شروع شد نوعی موسیقی غیرآکادمیک و مردم پسند است که از واژه people گرفته می شود و معمولاً در مقابل موسیقی کلاسیک و فولک قرار می گیرد.

در موسیقی پاپ ملودی مخصوص کلام خواننده ساخته می شود. مشخصه موسیقی پاپ، یک عنصر ریتمیک سنگین در زیر است که معمولا توسط دستگاه های تقویت نماینده الکترونیک (amplifier) اجرا می شود و ملودی اصلی بر این ریتم غالب است. به طور کلی هدف فراوری موسیقی پاپ که به شکل تجاری تهیه می شود، سود اقتصادی است.

ترانه های پاپ معمولا در 3 دقیقه اجرا می شوند و در آن ها از ملودی هایی استفاده می شود که معمولا بسیارشنیدنی بوده و عده بسیاری را به خود جلب می نمایند. فعالیت هنرمندان موسیقی پاپ در سبک های راک، هیپ هاپ، کانتری، ریتم و بلوز و کانتری باعث شده که این سبک تبدیل به سبکی انعطاف پذیر شود.

سبک راک

سبک راک نوعی موسیقی ریتمیک است که از طریق ساز های خاصی مثل گیتار الکتریک، گیتار باس، درام و ... اجرا می شود. در این سبک از نوعی ضرب یکنواخت با صدای بلند استفاده می شود. بلندی اصوات یکی از ویژگی های موسیقی راک است.

سبک پانک راک

سبک پانک راک به نوعی زیر مجموعه راک به شمار می آید. پیروان این سبک از اینکه روی صحنه جنگ و دعوا راه انداخته یا لخت شوند ابایی نداشته و این کار ها را بخشی از حرکات نمایشی خود قلمداد می نمایند. صدای موسیقی شان بسیار بلند و آزاردهنده است. موسیقی سبک پانک راک غالباً از نوع موسیقی فوق العاده ساده است و شعر هایشان وقیحانه و نارساست. از دیگر ویژگی های این گروه ها می توان به لباس پوشیدن عجیب و منحصر به فرد و آرایش تند و زننده آنان هنگام اجرا اشاره نمود.

سبک اپرا

اپرا یک نمونه شاخص موسیقی کلاسیک است. اپرا ترکیبی از موسیقی، لباس های خاص و یک داستان است که بر اساس آن داستان موسیقی و آواز شکل گرفته است. در حقیقت اُپرا نمایشی است که با همراهی ارکستر به آواز خوانده می شود.

اپرا 3بخش اصلی دارد:

1. پیش درآمد یا اوُوِرتور (او - وِر - تور): درواقع مقدمه ای برای شروع اپراست که کاملاً به صورت سازی است و هیچ خواننده ای در آن نمی خواند.

2. آریا (Aria): قسمت اصلی اپراست و خواننده در آن با آرایش های آوازی، قدرت و مهارتش را نشان می دهد.

3. رسیتاتیف (Recitatif): نوعی از فن بیان و مکالمه آوازی است و غالباً پیش از آریا قرار می گیرد. در اپرای ایتالیایی، رسیتاتیف رابط بین دو آریاست:

  • رسیتاتیف ساده (Recitatif Secco)، که آواز بدون ارکستر است و فقط با چند آکورد کوتاه همراهی می شود.
  • رسیتاتیف آکامپانیه (Recitatif accampagne)، که خواننده به همراهی ارکستر می خواند و بیشتر در اپرا های فرانسوی معمول است.

موسیقی جاز

جاز یا جَز یکی از سبک های موسیقی است که در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم از تشکلات سیاه پوستان آمریکا نشات گرفته است. از مشخصات آن، مکث و ضدضرب، ضرب های تاب دار و خرامان، تغییرات داینامیکی متداول، پرسش و پاسخ خوانی، چندضربی بودن و بداهه نوازی است. البته ناگفته نماند که همه بخش های یک اثر جزئی از بداهه نوازی نیست، اما بداهه نوازى عامل هیجان و زیبایى یک اثر جز است؛ و پر واضح است که بیشتر نوازندگان این سبک نیز به سبب بداهه نوازی های خلاقانه مختص به خود ماندگار شده اند. از مهم ترین بخش های موسیقی جز ریتم این سبک است. ارکستراسیون در موسیقى جز به این گونه است که ساز هایی همچون کنترباس، سازهاى کوبه ای، پیانو و گیتار اجرای ریتم و جذابیت های خاص آن را بر عهده دارند و معمولاً ملودی و بداهه نوازی ها اغلب توسط ساز های بادی برنجی، کلارینت، پیانو، ویبرافون و ... اجرا می شود. در موسیقى جز تاکید بیشتری بر ساز های بادی وجود دارد تا ساز های آرشه ای و بر خلاف موسیقی سمفونیک که بر مجموعه صدای ساز ها تاکید می شود، در سبک جز رنگ صدای هر ساز جداگانه مورد توجه قرار می گیرد.

سبک بلوز

سبک بلوز سبکی آوازی و سازی است که ریشه آن به اجتماعات آفریقایی - آمریکایی در ایالات متحده باز می شود. منشا اصلی این موسیقی به مراسم مذهبی در آفریقا، ترانه های کارگران سیاه پوست و دیگر عناصری باز می شود که همگی ریشه در مناطق غربی قاره آفریقا دارند. علت اینکه در بین سبک های موسیقی این سبک به بلوز معروف شد این بود که پیشگامان این سبک (برده های سیاه) با غم این موسیقی را اجرا می کردند و Blue در زبان انگلیسی به معنای غم نیز هست. برخی از صاحب نظران معتقدند که شیوع این سبک در آمریکا به زمان برده داری برمی شود؛ زمانی که برده های آفریقای درهنگام کار در مزارع پنبه با خواندن شعر هایی بعضاً ریتمیک همراه پاسخ و تکرار توسط دیگر کارگران، سعی می کردند به کار برداشت محصولات شوق و نظم بدهند. زادگاه موسیقی سبک بلوز شهر ممفیس است.

موسیقی هیپ پاپ

موسیقی هیپ هاپ که در اوخر دهه 80 تبدیل به بخش چشمگیری از فرهنگ پاپ روزگار خود شد، در اواسط دهه 70 پا به عرصه موسیقی گذاشت. موسیقی هیپ هاپ از دو بخش اصلی رپ (MC) و (DJ)، یعنی ترکیب صدا و اسکرچ تشکیل شده است. موضوع آن عموماً داستان هایی از زندگی نامه افراد است. این داستان ها اغلب به صورت اشعار بسیار ریتمیک، همراه با تکنیک های همگون خوانده می شوند. در موسیقی هیپ هاپ یک قطعه سازی تحت عنوان بیت خواننده رپ را همراهی می نماید، که توسط یک دی جی نواخته شده و یک تهیه نماینده و یک یا چند نوازنده آن راخلق می نمایند. موسیقی هیپ هاپ توانسته است در بین انواع سبک های موسیقی سهم بزرگی را به خود اختصاص دهد، به طوریکه تا شروع دهه 2000، موسیقی هیپ هاپ در صدر فهرست موسیقی های محبوب نهاده شد.

سبک رپ

سبک موسیقی رپ که در دهه 1960 توسط سیاهپوستان آمریکایی در برانکس (واقع در نیویورک) به وجود آمد، نوعی سلاح مشاخصه جوانان سیاه با تبعیض های نژادی رایج در آن موقع بود و به دلیل بیان مسائل زندگی در گِتو ها (جایی برای زندگی مردمی که جزو اقلیت یک شهر به حساب می آیند) به موسیقی گتو نیز شهرت دارد.

گرچه همیشه سیاهپوستان را صاحبان موسیقی رپ می دانند، اما نمیتوان از نقش آمریکایی های لاتینی تبار در زنده نگه داشتن این سبک چشم پوشی کرد. همچنین در دنیای امروز رپ از چارچوب منحصر به سیاهپوستان خارج شده و تبدیل شده است به یک شیوه اعتراض برای جوانان دنیا؛ در واقع هر جا که جوان و نارضایتی وجود دارد رپ هم به عنوان یک شیوه اعتراض در قالب موسیقی و در دل کلماتی که به سرعت و پشت سر هم اجرا می شوند، نیز حضور دارد.

سبک کانتری

کانتری، سبک موسیقی محلی در آمریکا است که به بیان سنت ها و عواطف می پردازد. سبک کانتری، سبکی بسیار ساده است که در موضوع، ملودی و اشعار با موسیقی بلوز شباهت دارد. بیشتر ترانه های این سبک بر اساس چند آکورد ساده و یک ملودی خطی ساده ساخته و اجرا می شوند.

موسیقی کانتری ترکیبی از موسیقی اصیل جنوب ایالت متحده آمریکا و کوه های آپالاچ، در شرق آمریکای شاقتصادی است که ریشه های آن مربوط به موسیقی سنتی محلی، موسیقی سلتی (از زبان هند و اروپایی)، موسیقی مذهبی-عرفانی و موسیقی دوران قدیم است.

بانجو، ویلن، گیتار و هارمونیکا (سازدهنی) از آلات اصلی موسیقی کانتری می باشند ولی این سبک گیتار از زیباترین و پرهیجان ترین سبک های موسیقی به حساب می آید.

دو سبک اصلی از سبک کانتری، کانتری سنتی و کانتری مردمی است. کانتری مردمی در واقع شاخه ای از سبک راک (Rock) است که نسبت به نوع سنتی، هواداران خیلی بیشتری دارد. استقبال جامعه از سبک کانتری و رواج آن موجب شد، این سبک در بین سبک های سنتی آمریکا تثبیت و پذیرفته شود.

موسیقی الکترونیک

موسیقی الکترونیک تلفیقی از ذوق و خلاقیت انسان و تکنولوژی است. این موسیقی به ما اجازه فراوری صدا هایی را می دهد که در موسیقی اکوستیک نمی توان به آن ها دست یافت. در موسیقی الکترونیک معیار های سنجش، در حول محور هنر صدا و به خصوص صدای غیر موسیقایی متمرکز است. در این نوع موسیقی صدا یا از پایه توسط مدار های الکترونیکی فراوری می شود و یا در صدای ساز طبیعی ضبط شده، بنا به علاقه آهنگساز تغییر و تحول ایجاد می شود.

ژانر های موسیقی الکترونیک شامل الکترونیکا، موسیقی امبینت، موسیقی پایکوبی الکترونیک و موسیقی صنعتی است. موسیقی الکترونیک قابلیت تنظیم و فراوری محتوای هارمونیک صدا ها از یک موج سینوسی یا فرکانسی ساده تا بهترین و عالی ترین صدای ممکنه را دارد. محدودیت موسیقی الکترونیک به عدم انتقال کامل موسیقی به شکل نت بر روی کاغذ بازمی شود. و اینکه برای اصواتی مانند صدای باد، برگ و درخت نمی توان نتی رادر نظر گرفت اما می توان آن را فراوری کرد. این موضوع می تواند نشان دهنده اجرایی یا بداهه بودن موسیقی الکترونیک باشد.

سبک NewAge

موسیقی New Age یا عصر نو، سبکی در بین سبک های موسیقی است که تاکید بسیار زیادی بر بیان عواطف و احساسات درونی دارد و هدف آن مثبت اندیشی و آرامش روحی است. درون مایه این موسیقی معمولا آرام بخشی و تاکید ویژه بر معنویت و مسائل روحی است و در یوگا و مراقبه از این سبک استفاده می شود و حتی برخی از آثار این سبک را می توان در مواردی، چون موسیقی درمانی نیز به کار برد. موسیقی دان های این سبک معمولا از دانش و توانایی بسیاری برخوردار هستند و به خوبی می توانند مستمعین را به آثار خود جذب نمایند.

در بسیاری از نمونه های این نوع موسیقی که هم از موسیقی الکترونیک و هم از موسیقی آکوستیک به وجود می آید، صداهای ضبط شده از طبیعت نیز به کار گرفته می شود ولی استفاده از صدای انسان در این سبک معمول نیست. البته با تکامل این موسیقی استفاده از خواننده، بخصوص برای اجرای آواهایی از بومیان آمریکا، سانسکریت، و تبتی نیز رایج شد.

موسیقی متال

موسیقی متال دارای ریتمی تند و آشفته است. در این موسیقی استفاده از داد و فریاد و صدای بلند سیستم های پیشرفته صوتی مرسوم است. برخی معتقدند آشفتگی ملودی ها در این سبک با ذهن و زندگی آشفته انسان امروز هم نوایی دارد و در عین حال قدرت تفکر، تشخیص و تصمیم گیری را در انسان کاهش می دهد. در این سبک به طور عمده از سازهایی چون گیتار برقی، گیتار بیس و درامز استفاده می شود و البته در شاخه های مختلف آن سازهای دیگری همانند ویولن، ویولن سل، کیبورد و گیتارهای آکوستیک نیز به کار می فرایند. سبک متال نیز به نوعی ساختار برای اعتراض یا بیان عقاید تبدیل شد و افراد زیادی با مقاصد سیاسی اجتماعی و فرهنگی و مذهبی شروع به نواختن در این سبک کردند.

سبک سنتی موسیقی ایرانی

تاریخ موسیقی سنتی ایرانی یا موسیقی اصیل ایرانی که با عنوان موسیقی کلاسیک ایرانی و موسیقی دستگاهی نیز شناخته می شود، به سال ها پیش از میلاد مسیح باز می شود. این موسیقی تا به امروز سینه به سینه در متن مردم ایران جریان داشته است و هر آنچه که از آن از گذشته تا امروز دلنشین ، ساده و قابل فهم بوده امروز قابل دسترسی است. در موسیقی ایرانی نت های اضافه ای وجود دارند که موسیقی ما را از موسیقی های اروپائی- آمریکائی- افریقائی و حتی آسیایی هم جدا می نمایند.

موسیقی اصیل ایرانی از تعدادی ملودی کوتاه به نام گوشه و چند نت تشکیل شده و دارای تقسیمات جزء نمی باشد. ملودی ها در واقع همان ملودی های محلی و روستایی سنتی ما هستند که از گوشه و کنار کشور جمع آوری شده اند. گوشه ها بر مبنای همگونی و اشتراک حالات و توالی نت هایشان، به مجموعه هایی تحت عنوان دستگاه دسته بندی می شوند. موسیقی سنتی ایرانی شامل هفت دستگاه (شور، سه گاه، همایون، چهارگاه، ماهور، نوا، راست پنجگاه) و پنج آواز (ابوعطا، دشتی، افشاری، بیات ترک، اصفهان) است.

راک ایرانی

موسیقی راک ایرانی، از اواخر دهه چهل خورشیدی پا به عرصه وجود گذاشت. این سبک موسیقی تلفیقی از راک کلاسیک با موسیقی سنتی ایران است. در موسیقی راک ایرانی نیز همانند بیشتر سبک های راک، گیتار الکتریک و گیتار بیس و درامز اصلیترین ساز ها هستند. در برخی از گروه ها، کیبورد نیز وظیفه تنظیم ریتم ها و سمبل ها را بر عهده دارد. اما نکته قابل توجه این است که به دلیل هویت سنتی موسیقی راک ایرانی، انواع ساز ها و ریتم های سنتی و ایرانی در بیشتر اینگونه آهنگ ها وجود دارد. موسیقی راک ایرانی را خوانندگانی مانند کوروش یغمایی و فریدون فروغی برای نخستین بار به جامعه معرفی کردند.

همچنین شما می توانید جهت آشنایی هر چه بیشتر با سبک های موسیقی مطالب زیر را نیز مطالعه نمایید:

  • موسیقی تلفیقی یا فیوژن چیست؟
  • موسیقی ایندی راک چیست؟
  • موسیقی ترنس چیست؟
  • آشنایی با سبک موسیقی هوی متال

گفتنی است که تعداد سبک های موسیقی ایرانی و غربی بسیار زیاد است که معرفی تک تک سبک ها در این مجال نمی گنجد؛ لذا سعی کردیم سبک های اصلی، پرکاربرد و پرطرفدارتر را همراه با شرح مختصر و جامع معرفی کنیم.

pariha.com: پریها مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.

منبع: setare.com
انتشار: 24 مهر 1400 بروزرسانی: 24 مهر 1400 گردآورنده: 1com.ir شناسه مطلب: 50070

به "معرفی انواع سبک های موسیقی در جهان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی انواع سبک های موسیقی در جهان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید