نظر وزارت بهداشت درباره دستگاه ویروس یاب کرونا

به گزارش مجله یک کامپیوتر، مدیر کل آزمایشگاه مرجع سلامت سازمان غذا و دارو با اشاره به شرایط شبکه آزمایشگاهی کرونا در کشور، درباره دستگاه ویروس یاب کرونا که اخیرا از آن رونمایی شده، گفت: هر چیزی که بخواهد در سیستم آزمایشگاهی و تشخیصی ما مورد استفاده قرار گیرد، حتما باید از سوی سازمان غذا و دارو تایید گردد.

نظر وزارت بهداشت درباره دستگاه ویروس یاب کرونا

به گزارش ایسنا، دکتر سمیعی در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، با اشاره به توسعه شبکه کرونا ویروس های جدید گفت: با این ظرفیت توانسته ایم تا به امروز بیش از 310 هزار آزمایش برای کسانی که به این خدمت نیاز دارند، فراهم کنیم.

وی اضافه کرد: باید توجه کرد که تعداد آزمایشگاه های ما به صورت روزانه افزایش می یابد. بر این اساس امروز 126 آزمایشگاه در لیست خودمان داریم که تعدادی از آن ها هر روز در حال آزمایش هستند و بعضی از آن ها در حال آماده باش هستند. در عین حال تعدادی از آزمایشگاه ها هم در حال ارزیابی مرحله دوم هستند. مرحله اول را دانشگاه ها انجام می دهند که بر اساس استاندارد های تضمین کیفیت و ایمنی زیستی انجام می گردد. در مرحله دوم انستیتو پاستور که رهبری این شبکه را برعهده دارد، این ها را ارزیابی می نمایند و اطمینان می دهند که این آزمایشات با کیفیت و سرعت لازم انجام می گردد.

به گفته سمیعی، وزارت بهداشت 71 آزمایشگاه در این شبکه دارد و 40 آزمایشگاه نیز مربوط به بخش خصوصی است و سایر نهاد ها نیز 15 آزمایشگاه در این مجموعه دارند. در بعضی مجموعه ها مانند نیرو های مسلح تعداد آزمایشگاه هایمان بیشتر است، اما به دلایلی مانند مسائل امنیتی آن ها را جزو شبکه خودمان نمی آوریم.

سمیعی تاکید نمود: کسانی که به این آزمایش ها نیاز دارند، کسانی هستند که با تشخیص اولیه به بیمارستان ها و یا کلینیک های ما در حوزه بهداشت یعنی همان مراکز 16 ساعته و 24 ساعته مراجعه می نمایند. وقتی تشخیص داده می گردد که این افراد به آزمایش نیاز دارند، از آن ها دو نمونه از انتهای بینی و یا انتهای حلق گرفته شده و در آزمایشگاه مورد آزمایش مولکولی قرار می گیرد. اگر نتیجه مثبت باشد به مرکز اعلام می گردد تا اقدامات لازم برای فرد انجام گردد. در عین حال با اطرافیان بیمار هم ارتباط برقرار شده و آن ها هم مورد آزمایش قرار می گیرد. باید توجه کرد که این آزمایش بسیار حساس و دقیق است، اگر یکبار برای فرد دارای علائم منفی گردد، باید آزمایش تکرار گردد تا مطمئن شویم که فرد مبتلا به کرونا هست یا خیر.

وی در پاسخ به سوالی درباره برنامه وزارت بهداشت برای افزایش تست ها، گفت: وقتی تصمیم گرفتیم از ظرفیت های بخش خصوصی برای این آزمایش استفاده گردد، قطعا داوطلب ها برای این کار انتخاب شدند که حاضر بودند از ظرفیت های دولتی استفاده نموده و با دانشگاه علوم پزشکی همکاری می نمایند. بر این اساس بازرسان ما به این آزمایشگاه ها رفته و آنالیز می نمایند که آیا استاندارد های تضمین کیفی را در بخش تشخیص مولکولی رعایت می نماید یا خیر و در عین حال آیا اصول ایمنی زیستی برای عدم آلودگی کارکنان و اطرافیان شان رعایت می گردد یا خیر. با تایید این موارد، دانشگاه اعلام می نماید که می خواهد از ظرفیت این آزمایشگاه خصوصی استفاده کند. در این زمان آن ها را به انستیتو پاستور ایران معرفی می کنیم و آزمایشات اولیه ای انجام می گردد تا آنالیز نمایند که آیا این آزمایشگاه ها توانایی تشخیص کرونا را دارند یا نه و وقتی تایید شدند، وارد فهرست شده و متناسب با نیاز برایشان نمونه ارسال می گردد.

سمیعی با بیان اینکه در عین حال تعرفه هم برای این آزمایش ها از همان ابتدا معین شد، گفت: این تعرفه 18.3 تا 18.4 K. معین شده است که در بخش خصوصی حدود 500 تومان می ود و در بخش دولتی هم کمتر از این است. البته این آزمایشگاه ها مجاز به دریافت نمونه های سرپایی نیستند. زیرا ما ظرفیت بسیار محدودی داریم، در شرایط تحریم هستیم و آزمایشگاهی که در شبکه ما در حال کار هستند، تحریم را حس می نماید. ما هر روز با کمبود یک چیزی مواجهیم و باید آن را فراهم کنیم. در عین حال کیت های ما مرتبا تغییر می نماید و از منابع مختلف تامین می گردد. خوشبختانه فراورینمایندگان داخلی به یاری مان آمده اند. همکاران خوب ما در صنعت فراوری کیت های آزمایشگاهی در حال اقدام هستند و به تدریج از ظرفیت های فراوری کیت های داخلی استفاده می کنیم، اما فعلا هنوز نیاز داریم که واردات داشته باشیم. زیرا حجم کارمان بالاست.

وی با بیان اینکه در این روز ها متوجه شدیم که چقدر محققین می توانند موثر باشند، گفت: به هر حال این ویروس، جدید است و هر روز اطلاعات جدیدی از آن می آیند که باید از این اطلاعات استفاده گردد. فراورینمایندگان که سمت فراوری فرایند، در آینده بسیار یاری نماینده خواهند بود. در عین حال گروهی از تامین نمایندگان که زنجیره تامین را حفظ می نمایند و بعضی همکاران مان در وزارت بهداشت شبانه روزی یاری می نمایند که این زنجیره قطع نگردد. در عین حال مهندسینی که این دستگاه ها را در اختیار آزمایشگاه ها قرار می دهند نیز بسیار موثر و یاری نماینده هستند. همه این موارد که همیشه در فرایند آزمایشگاه یاری می کردند، اکنون بیشتر به چشم می آیند و اکنون آزمایشگاهیان یک تیم هستند که محققین، مهندسین آزمایشگاه و متخصصین آزمایشگاه و... را دربرمی گیرد.

نحوه شناسایی کیت های کرونایی بی کیفیت

سمیعی در پاسخ به سوالی درباره واردات کیت های آزمایشگاهی و نظارت بر آن ها، گفت: در حالت عادی همیشه کشور مقررات و فرآنید هایی دارد که کوشش می نماید که استاندارد هایی را رعایت نمایند تا داده های آزمایشگاهی معتبر باشند. ویروس کرونا چند ماهی است که وارد زندگی انسان شده و آن را به خوبی نمی شناسیم و ممکن است تغییراتی کند. کسانیکه برای این ویروس کیت فراوری می نمایند، ممکن است بعضی استاندارد ها را رعایت ننمایند، حال به این افراد، سودجویان را هم اضافه کنید که با ادعا هایی کیت هایشان را وارد سیستم می نمایند و طی این مدت با این افراد هم درگیر بوده ایم.

وی اضافه کرد: انستیتو پاستور ایران به عنوان قرارگاهی که این شبکه آزمایشگاهی کرونا را رهبری می نماید، با داشتن تیم تحقیق و توسعه وظیفه دارد که کیت های جدید را که معرفی می گردد با پروتکل های اضطراری ارزیابی کند و اعلام کند که چقدر کارایی دارد. خوشبختانه ما از همان ابتدا به کیت های مرجع دسترسی داشتیم و سازمان بهداشت جهانی به خوبی از ما حمایت کرد که کیت های جدید را با آن ها مقایسه می کنیم. باید توجه کرد که تا زمانیکه این کیت ها تایید نشوند، وارد سیستم نخواهند شد. البته بعد از ورود به سیستم هم ممکن است دچار مسائلی گردد که ما در زمان ورود به سیستم هم آن ها را چک می کنیم. ما کیت هایی داشتیم که از چین، کره و حتی اروپا آمده بود و با دیدن مسائل شان، همان لحظه از سیستم ما حذف شده اند. در عین حال پروتکل هایی هم وجود دارد که آزمایشگاه های ما موظف به رعایت آن ها هستند. آزمایشگاه هر بار باید چک نموده و نتایج شان را آنالیز نمایند. انستیتو پاستور چندین هزار نمونه دارد که می تواند به عنوان نمونه های کنترلی به آزمایشگاه ها ارسال نموده و مهارت آزمایشگاه ها را ارزیابی کند که این اقدام را با یکی دو آزمایشگاه شروع نموده ایم و این اقدام را ادامه می دهیم.

سمیعی در پاسخ به سوالی درباره دستگاه ویروس یابی که اخیرا از آن رونمایی شده است، گفت: از این دستگاه خبر نداریم و آن را ارزیابی هم ننموده ایم، اما بر اساس مکانیزم ما هر چیزی که بخواهد در سیستم آزمایشگاهی و تشخیصی ما مورد استفاده قرار گیرد، حتما باید از سوی سازمان غذا و دارو تایید گردد. سازمان غذا و دارو هم یک اداره کل تجهیزات پزشکی دارد که فرآیند را از آن جا شروع نموده و تمام اقدامات مربوط به ثبت، مطالعه پفراینده و... انجام می گردد و اگر نیازمند آزمایش کیفی باشد، به انستیتو پاستور که از جمله بهترین ظرفیت های کشور است، رفته و آنالیز می گردد.

وی تاکید نمود: حال اگر فرآیند تایید این دستگاه در وزارت بهداشت شروع گردد، می توانیم درباره آن اظهارنظر کنیم. متخصصین به تدریج درباره آن اظهارنظر می نمایند. وزارت بهداشت جز بر اساس شواهد و ارزیابی های دقیق نمی تواند اظهارنظر کند. در حال حاضر هم من اطلاعی درباره این سیستم و نحوه کارش ندارم.

مدیر کل آزمایشگاه مرجع سلامت سازمان غذا و دارو این را هم گفت که یکی از دلایلی که توانستیم، آزمایشگاه های کرونایی را به این سرعت افزایش دهیم، این بود که همکاران مان در انستیتو پاستور پیش بینی ها لازم را از قبل درباره خانواده کرونا نموده بودند و از روز اول آمادگی داشتیم.

ادامه دارد

منبع: فرارو
انتشار: 22 خرداد 1399 بروزرسانی: 22 خرداد 1399 گردآورنده: 1com.ir شناسه مطلب: 29168

به "نظر وزارت بهداشت درباره دستگاه ویروس یاب کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نظر وزارت بهداشت درباره دستگاه ویروس یاب کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید